beter-sporten-ochtend-avond sporten afvallen

Kan je beter ’s ochtends of ’s avonds sporten?

Het blijft altijd een uitdaging: het juiste moment vinden om jezelf in het zweet te werken. Doe je er nu slimmer aan om ’s ochtends of juist ’s avonds te gaan sporten? Of maakt het niet veel uit wanneer je aan je workout begint? Die vragen gaan wij voor jou beantwoorden!

Lees ook: ‘De 5 beste sporten voor als je prikkelbare darmen hebt

De voordelen van ’s ochtends sporten

Een van de voordelen van ’s ochtends sporten heeft te maken met je metabolisme. Uit een onderzoek van het International Journal of Obesity bleek dat personen die ’s ochtends sportten (dus voor het middaguur) meer afvielen dan personen die na drie uur ’s middags sportten. Ook helpt ’s ochtends sporten je om ook echt te gaan bewegen. Als je ’s ochtends eerst gaat sporten voordat je andere dingen gaat doen, heb je namelijk geen tijd om smoesjes te verzinnen waarom je niet zou kunnen sporten.

Daarnaast helpt sporten ook bij het verbeteren van je cognitieve functies, waardoor je geheugen, aandachtspan en de manier waarop je dingen verwerkt positief beïnvloed worden. Ideaal dus voor als je daarna nog moet werken of aan de studie gaat. Ook kan het je zomaar helpen om gedurende de rest van de dag gezonde voedingskeuzes te maken.

Zeker in de zomer kan ’s ochtends sporten een groot voordeel zijn: het is ’s ochtends veel minder warm en benauwd dan later op de dag, dus een veel lekkerder moment om jezelf in het zweet te werken!

Als laatste is er ook nog het voordeel van het voorbereiden op sportevenementen: omdat deze vaak ’s ochtends beginnen is het verstandig om rond hetzelfde tijdstip op de dag te trainen als waarop het evenement plaatsvindt. Zo kan je lichaam er alvast aan wennen om rond dat tijdstip actief te zijn.

De voordelen van ’s middags / ’s avonds sporten

Ook zijn er natuurlijk voordelen aan later op de dag sporten. Denk bijvoorbeeld aan je spierfunctie: die ervaart een piek in de middag en avond. Uit onderzoek bleek namelijk dat sporters die later op de dag sporten verbetering ervoeren in hun sprintprestaties, snelheid en spierkracht, evenals de spiermassa die ze opbouwden. Later op de dag trainen is dus zeker een voordeel als je aan krachttraining doet of aan fietsen, hardlopen of een andere duursport doet. Zeker ook omdat ook je uithoudingsvermogen ’s avonds groter lijkt te zijn dan ’s ochtends. Daarnaast helpt later op de dag sporten je ook bij het reguleren van je bloeddruk.

Een ander groot voordeel van sporten aan het einde van de dag is het effect dat sporten kan hebben op je mentale gesteldheid. Wanneer je een dag hard hebt gewerkt of voor je kinderen hebt gezorgd kan sporten ervoor zorgen dat jij ontstrest en een mentale break bieden. Let er wel op dat je goed op je houding let tijdens het sporten, want als je moe bent kan dat er zomaar voor zorgen dat je oefeningen niet helemaal goed uitvoert en zo een blessure oploopt…

Als laatste is een groot voordeel van later op de dag sporten ook dat het een positief effect heeft op je nachtrust. Uit onderzoek blijkt dat je heerlijk kan slapen na het sporten zolang je niet te vlak voor het slapengaan nog druk in de weer bent. Klinkt goed, toch?

De conclusie

Of het nu ’s ochtends of ’s avonds is, het is vooral verstandig om een moment op de dag te vinden waarop je het makkelijk vindt om het sporten regelmatig vol te houden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat consistent op hetzelfde tijdstip sporten voordelen met zich mee kan brengen. Het geeft je namelijk de routine en vastigheid die je nodig hebt om het ook echt iedere keer weer te doen.

Wil je echt kiezen tussen ochtend of avond? Kijk dan naar je sportdoelen: wil je de dag beginnen met een workout om je metabolisme te boosten of ga je voor een avondtraining om je prestaties te doen pieken? The choice is yours!

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen