sporten-prikkelbare-darmen

De 5 beste sporten voor als je prikkelbare darmen hebt

Heb jij last van prikkelbaar darmsyndroom, maar wil je wel graag lekker sporten zonder dat je klachten erger worden? Misschien zelfs wel je klachten verlichten? Dan moet je deze 5 sporten echt een keer proberen! En er zijn er ook 2 die je beter kan vermijden als je last van prikkelbare darmen hebt… Lees je mee?

Lees ook: ‘5 manieren om deze week vaker te gaan sporten

Waarom werkt sporten goed voor PDS?

1. Het kan angst en onrust doen afnemen: sport staat erom bekend om angst en onrust af te doen nemen en angst en onrust spelen vaak een grote rol bij prikkelbaar darmsyndroom.  
2. Het kan helpen tegen constipatie: sporten zorgt ervoor dat je darmen je eten sneller verwerken. Hierdoor absorbeert je lichaam minder water uit je stoelgang, waardoor je het daarna makkelijker kwijt kan…
3. Het kan je sleep helpen verbeteren: sporten helpt mensen om beter te slapen, want een grote rol kan spelen in je algehele gezondheid, inclusief je darmgezondheid.

De vormen van sport

1. Wandelen

Het klinkt misschien simpel, maar wandelen kan een heleboel gezondheidsvoordelen opleveren. Slechts 10 minuten per dag kan al helpen om je mentale gezondheid te verbeteren en je minder gestrest te voelen. Probeer minstens een dag per week te gaan wandelen, het liefst in de natuur. Hierdoor kunnen je geest en lichaam ontspannen, waardoor ook je darmen tot rust kunnen komen.

2. Yoga

Mindful sporten, zoals het doen van een yogaworkout, kan je helpen als je last hebt van onrustige darmen. Niet alleen blijf je door de yoga in beweging, het helpt je ook om stress los te laten. En laat stress nu een factor zijn die pds-symptomen kan verlichten. Ieder type yoga kan helpen, maar er zijn bepaalde bewegingen die heel voordelig kunnen zijn. Denk hierbij aan twists, de lotushouding of de heldenpose om je darmen tot rust te laten komen na een maaltijd.

3. Ademhalingsoefeningen

Je denkt misschien dat ademhalingsoefeningen doen niet volstaat als sporten, maar het is alsnog verstandig om ze in je routine te verwerken. Want ja, ook ademhalingsoefeningen helpen je lichaam en je geest tot rust te komen. Probeer eens ademhalingsoefeningen vanuit je diafragma:
– Leg je hand op je buik, net boven je navel, sluit je ogen en haal lang, langzaam en diep adem gedurende vier seconden.
– Pauzeer en adem dan langzaam uit via je neus of je mond gedurende vier seconden. Je kan ook een mantra of woord herhalen tijdens het in- en uitademen als dat je helpt concentreren.
– Herhaal deze oefening vijf tot tien keer.

4. Tai Chi

Op zoek naar een low impact workout met grote voordelen? Dan is Tai Chi de oplossing! Tai Chi is een Chinese martial art die bestaat uit bewuste, vloeiende bewegingen met het idee om je gedachten en lichaam met elkaar te verbinden. Tai Chi kan helpen stress, angst en depressie te verminderen. Ook kan het je beter helpen slapen en je algehele gemoedstoestand een boost geven.

5. Bewegen gedurende de dag

Het is ook belangrijk dat je gedurende de dag goed blijft bewegen. Zeker als je langere tijd achter elkaar zit zal je eten langzamer door je darmen heen bewegen. Hierdoor kunnen typische pds-symptomen, zoals een opgeblazen buik, verergeren. Heb je een zittend beroep? Grijp dan iedere kans aan om even te bewegen: lopen tijdens het bellen, een ommetje maken als je koffie gaat halen, lopend lunchen, etc.

Vermijden?

Alhoewel sport een fijne manier kan zijn om je pds-klachten te verminderen, geldt dat niet voor iedere vorm vansport. Er zijn namelijk ook een paar vormen van sport die je pds-klachten juist kunnen verergeren. Nu is het voor iedere persoon natuurlijk anders, maar de volgende twee vormen van sport kan je als pds-er beter vermijden.
1. Uithoudingssport op hoog niveau: als je gevoelig bent voor het krijgen van diarree, kan je je beter niet wagen aan het trainen voor een marathon. Wanneer je op dat level gaat sporten zal er namelijk bloed van je darmen naar andere spieren in je lichaam worden gepompt, waardoor je darmen overstuur kunnen raken en je sneller last krijgt van diarree.
2. Sport met een hoge intensiteit, zoals HIIT: intensieve workouts, zoals HIIT workouts, kunnen het … van het stresshormoon cortisol stimuleren, waardoor je klachten kunnen verergeren. Als je meer dan een half uur per dag intensief sport en merkt dat je klachten toenemen, doe dan iets rustiger aan. Als je lichaam te veel calorieën verbrandt kan dat namelijk een negatieve invloed hebben op je darmen. En dat is het niet waard, right?

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen