Je lichaam onthoudt dus écht dat je gesport hebt

Het heeft alles te maken met het spiergeheugen. Doe er je voordeel mee, want ook als je een tijdje niet in beweging bent gekomen, haal je nog winst uit dit lange-termijn-geheugen van je spieren. Hup, van de bank af en ‘geheugentraining’ doen!

In de motorische centra van onze hersenen worden impulsen gevormd die onze spieren aansturen. En omdat onze hersenen het beste functioneren in een voorspelbare wereld, worden ‘nieuwe’ situaties daarboven vergeleken met herkenbare situaties. Kort gezegd: heb je een tijdlang gesport, maar is dat wat in het slop geraakt? Geen paniek, je hersens en daarmee je lijf herkennen de bewegingen, patronen en inspanningen nog.

Lees ook: ‘Tips om direct na je werk te gaan sporten

Lange-termijn-geheugen

Het gaat zelfs nog wat verder en dat is meteen de volgende plus. Hierboven beschrijven we nog maar het korte-termijn-geheugen van je hersens, om het zo maar even te noemen. Maar je spieren hebben daadwerkelijk ook een lange-termijn-geheugen. Als jij je spiervezels traint, bijvoorbeeld met krachttraining, maak je ook meer celkernen aan. En die celkernen blijven lange tijd aanwezig. Het zijn deze kernen die extra eiwitten voor je aanmaken, en die eiwitten maken je (spieren) sterker.

Starten na…

.. een bevalling, blessure of misschien zat je simpelweg een tijd niet lekker in je vel en schoot het sporten erbij in. Natuurlijk bekijk je eerst wat haalbaar is voor jouw lijf. Die verstuikte enkel moet wel echt genezen zijn. En meteen gaan hardlopen of weightliften na het op de wereld zetten van een kind is ook geen goed idee. Maar zodra je wél weer start, heeft jouw reeds aan sporten onderworpen lichaam een streepje voor. Conclusie: jouw spierkracht zal vele malen sneller weer toenemen dan dat van iemand die nooit of zelden heeft gesport. Jouw lichaam onthoudt wat je het eerder al liet doen. Prachtig, toch?

Tip van de redactie

Wil je gezonder en fitter worden zonder uren in de sportschool te hoeven staan? Dan is deze buikspierwiel van AJ-Sports zijn de oplossing voor jou. Geen uren uitzoeken wat te doen met gewichten maar snel en efficiënt je spiergroepen trainen met de ab trainer van AJ-Sports waar en wanneer je maar wilt. Voor meer info klik op onderstaande button.

TEKST Marlies Hanse

BEELD GETTYIMAGES

Gerelateerde artikelen