sporten

Hoe je weer begint met sporten als je het een jaar niet hebt gedaan

Heb je een lange tijd niet meer gesport en wil je graag weer beginnen? De kans is klein dat je meteen weer kunt functioneren op je oude trainingsschema. Met deze tips bouw je het weer op en houd je het sporten ook langer vol.

 

Stapje voor stapje

Je kan waarschijnlijk niet meteen functioneren op je oude schema. Accepteer dat, geef jezelf de tijd en werk stapje voor stapje. Deed je eerst 40 squats? Begin er met 20 en wees tevreden met dit resultaat. Je zal merken dat dit veel positiever werkt. Als je je doel niet haalt kan dit alleen maar demotiverend werken.

Lees ook: ‘Pijnlijke borsten tijdens of na het sporten? Hier kan dat door komen’

Plan een ochtend work-out

Misschien denk je meteen: hoe langer ik kan blijven slapen hoe beter, maar een ochtend work-out is juist zo effectief. De work-out hoeft niet per se in de sportschool, maar kan ook thuis. Bouw de duur van de training langzaam op. Zo kan je beginnen met een kwartier eerder opstaan en dit telkens 15 minuten vervroegen tot een uur. Doe dingen zoals ontbijt en lunch maken en je outfit klaarleggen de avond daarvoor, zodat je daar tijd op bespaart.

Pak je yogamatje en doe oefeningen zoals:

  • Planken
  • Sit-ups
  • The wall-sit
  • Lunges
  • Squats

Week drie

Wees voorbereid op week drie. Uit onderzoek blijkt dat week 3 de week is waarin de meeste mensen afhaken. Wees voorbereid dat je in deze week voor de verleiding kan komen te staan om er mee te stoppen. Probeer jezelf te motiveren door bijvoorbeeld een nieuwe sportoutfit te kopen, een nieuwe groepsles uit te proberen of nieuwe liedjes te downloaden voor in je sport playlist.

Kijk verder dan alleen gewichtsverlies

Om je voortgang in verandering goed bij te houden, kan je spiegelselfies maken en deze elke twee weken vergelijken. Kilo’s hoeven namelijk niet veel te betekenen. Je spieren krijgen op een gegeven moment ook een bepaald gewicht. Vooruitgang is dus het beste bij te houden in de spiegel. Misschien heb je wel eens gehoord dat botten ook veel gewicht hebben en dat dit per persoon verschilt, waardoor je met ‘zware botten’ sneller overgewicht hebt. Dit is echter te verwaarlozen.

Zoek iets wat je leuk vindt

Je houdt sporten langer vol als je dingen doet die je leuk vindt. Gun jezelf dan de tijd om te onderzoeken wat je leuk vindt en volg wat proeflesjes. Veel proeflessen zijn gratis of worden aangeboden voor een kleine prijs.

Doe het voor jezelf

Ga meer sporten omdat je het doet voor jezelf. Of het nou is om af te vallen of omdat je je fitter wilt voelen. Als je het voor jezelf doet, kun je het langer volhouden.

Gerelateerde artikelen