Gewrichten Knakken

Waarom knakken gewrichten soms en kan dat kwaad?

Knak…Soms kun je gewrichten knakken zonder dat er een reden voor lijkt te zijn. Hoe dat zit? Dat lees je in dit artikel.

Soms sta je op en hoor je opeens een harde knak in je gewrichten. Dat klinkt soms heftig, maar is het echt zo erg en waarom gebeurt het? Orthopedisch chirurg Wouter Mallee geeft het antwoord.

Wouter Mallee: “Er zijn verschillende redenen waarom iets kraakt of knakt in je lichaam. Het gebeurt vaak rondom je gewricht, omdat dat het bewegende deel is. De vraag is of de knak daadwerkelijk uit het gewricht zelf komt. Een knakkend geluid kan namelijk ook ontstaan door een pees die over een uitstekend deel van een bot schiet. Een voorbeeld daarvan is de snapping hip, waarbij het peesblad aan de buitenkant van je bovenbeen door een beweging over het bot schiet. Soms komt een knak wel uit het gewricht zelf, bijvoorbeeld in de knie. Daar zit de meniscus, een soort stootkussentje, en kraakbeen. Als dit loszit, kan dat bij het bewegen van de knie klem komen te zitten en weer losschieten. Dat geeft een knak.”

Meestal onschuldig

“Het lichaam piept en kraakt af en toe, dat is heel normaal. We weten niet altijd waarom dat gebeurt. Bij sommigen gebeurt het nadat ze hun gewrichten meer zijn gaan belasten, maar soms is er geen duidelijke oorzaak. Er zijn veel dingen in het menselijk lichaam die we nog niet begrijpen en dit is er een van. Belangrijk om te weten is dat een knak in en rond de gewrichten in de meeste gevallen onschuldig is. Er zijn ook knakjes die pijn en zwelling geven, bijvoorbeeld na een acuut moment, zoals een val. Dan is het wel verstandig om aan de bel te trekken.

Een gewricht bestaat over het algemeen uit bot of kraakbeen met daarin en -omheen structuren die het gewricht stabiel houden. In dat gebied kunnen zich allerlei structurele problemen voordoen, zoals kraakbeenschade of een stukje kraakbeen dat is losgekomen door een ongeluk. Bij problemen in het kniegewricht kan het voorkomen dat je je knie niet meer goed kunt buigen of strekken. Naarmate je ouder wordt, slijten je gewrichten. Er kan dan vocht in komen, wat knakjes veroorzaakt. Dat gaat soms gepaard met pijn. Meestal voel je zelf ook dat er iets niet klopt en dat je ermee naar een dokter of fysiotherapeut moet.”

Lees ook: Zo houd je spieren en gewrichten soepel

Opzettelijk knakken

“Sommige mensen knakken hun gewrichten met opzet. Daar is altijd veel om te doen geweest. Vaak wordt gedacht dat het schade in de gewrichten veroorzaakt, maar dat is nooit aangetoond. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat je over tien jaar slijtage in je vingers hebt als je ze elke dag knakt. Het knak-geluid ontstaat doordat een soort gasbubbeltje zich in het gewricht ontwikkelt. Bij een strekkende beweging knapt dat gasbubbeltje en dat zorgt voor een knak.”

Tip van de redactie:

Wil je graag deze zomer strak in bikini? De populaire Tunturi Fitnessmat biedt door het dikke materiaal zachte steun bij jouw buikspieroefeningen en andere work-outs. Download je de gratis Tunuri trainings app dan krijg je er duizenden geanimeerde fitnessoefeningen, instructies en work-out video’s bij. Voor meer info klik op onderstaande button.

TEKST MAIKE ABMA
BEELD GETTY IMAGES