gezond

Zo houd je spieren en gewrichten soepel

Een nieuw jaar, een frisse start! Wie streeft er niet een gezond, fit en vitaal lijf na? Voor de één betekent dit dat begonnen wordt met afvallen, de ander besluit wat vaker te bewegen om spieren en gewrichten soepel te houden. Niet alleen voldoende beweging draagt bij aan soepele spieren; er zijn verschillende andere stappen die je kunt zetten.

Denk bijvoorbeeld ook aan het gebruik van supplementen, waarvan het verwerken van collageen poeder in je eetpatroon een voorbeeld is. Andere stoffen die helpen soepel te blijven zijn onder meer magnesium en calcium. In dit artikel lees je meer over hetgeen je zelf kunt doen om je lichaam gezond en vitaal te houden. Lukt het jou de goede voornemens van begin januari vol te houden? 

Gebruik van collageen poeder in je voedingspatroon 

Zoals reeds werd aangehaald, kunnen supplementen bijdragen aan het soepel houden van spieren en gewrichten. Collageen zorgt bijvoorbeeld voor het stimuleren van de zogenaamde spiereiwitsynthese, wat helpt spieren sneller te laten herstellen na een inspanning. Ze houden je spiervezels gezond, wat bijdraagt aan sterke, soepele spieren. Niet alleen spieren hebben baat bij een supplement als collageen. Hetzelfde geldt voor de pezen en ligamenten rond deze spieren. Supplementen bestel je eenvoudig online tegenwoordig; onder meer Puur Mieke biedt collageen poeder aan. 

Andere positieve effecten van collageen poeder

Collageen poeder heeft niet slechts een positief effect op het soepel houden van spieren en gewrichten. Denk bijvoorbeeld ook aan het feit, dat collageen poeder de huid soepel en gezond houdt. Dit gaat tekenen van veroudering tegen. Het gebruik van dit supplement in je voedingspatroon wordt aangeraden vanaf je 25e levensjaar. Op dat moment wordt de natuurlijke productie van collageen geremd. 

Alternatieve supplementen voor soepele spieren 

Naast het gebruik van collageen poeder, zijn er verschillende andere supplementen die je helpen gezond en fit te blijven. Denk bijvoorbeeld ook aan supplementen rijk aan magnesium en calcium. Zeker wanneer je regelmatig intensief sport is het verstandig deze stoffen aan te vullen. Mogelijk bevat je voeding onvoldoende magnesium en calcium, met als gevolg stramme spieren na een inspanning. Afhankelijk van het seizoen kan het gebruik van supplementen met vitamine B slim zijn. Onder meer vitamine B12 is hierbij populair; veel mensen slikken het in de winter. Het helpt hen hun weerstand op peil te houden en daarmee de kans op een griepje of verkoudheid te verkleinen. 

Zorg voor voldoende beweging gedurende de dag 

Het moge duidelijk zijn dat het gebruik van verschillende soorten supplementen bijdraagt aan het soepel houden van spieren en gewrichten. Je kunt echter niet zonder voldoende beweging! Blijf tijdens de lunch niet binnen zitten, maar ga naar buiten. Zeker met de lente in aantocht is het bijzonder fijn om een wandeling te maken. Geniet van de eerste zonnestralen, de opkomende tulpen en narcissen, enzovoorts. Dagelijks een half uurtje wandelen kan al een groot effect hebben op je gezondheid! Een wandeling helpt je daarbij het hoofd leeg te maken, waardoor je in de middag met meer energie aan een volgende taak begint. Wandel of sport je in de avonduren, dan draagt dit bij aan je nachtrust.  

Beeld: Pexels Tekst: dit is een externe bijdrage