Dit zijn 4 mogelijke oorzaken van nekpijn tijdens je krachttraining
12 december 2022
Wanneer je traint met gewichten, kan het voorkomen dat je te veel spanning op bepaalde spiergroepen zet. Nekpijn is een veelvoorkomende klacht tijdens krachttraining en dat is natuurlijk heel vervelend. Daarom hebben wij 4 mogelijke oorzaken van nekpijn voor je op een rijtje gezet, zodat je ze kan voorkomen.
1. Je trekt je schouders te veel op
Het is belangrijk om je oefeningen uit te voeren met een goede houding, zeker als je wil voorkomen dat je nekklachten krijgt. Als je je schouders te veel richting je oren optrekt, kan je onnodige spanning op je nek zetten. Hierdoor kan je last krijgen van een stijve en pijnlijke nek.
Lees ook: ‘Dít zijn de 7 benefits van krachttraining’
Zo los je het op: Breng je schouderbladen omlaag zodat je armen de oefening kunnen uitvoeren zonder spanning op je nek en bovenste rugspieren te zetten.
2. Je houdt je hoofd te ver naar voren
Duw jij je kin (onbewust) naar voren als je een gewicht boven je hoofd tilt? Dat kan ervoor zorgen dat je last krijgt van nekpijn na je workout. Als je aan krachttraining doet, moet er altijd voor zorgen dat je je hoofd en nek in lijn houdt met de rest van je lichaam. Als je gewichten die te zwaar voor je zijn boven je hoofd gaat tillen, kan je hoofd naar voren komen om het gebrek in kracht in je schouders of core te compenseren.
Zo los je het op: Probeer voor een spiegel je oefeningen te doen en focus op je houding. Let erop dat je armen in lijn met je oren houdt. Hierdoor kan je je nek, hoofd en schouders in de juiste houding houden zonder je nek onder spanning te zetten.
3. Je kijkt de verkeerde kant op
Waar je naartoe kijkt speelt een grote rol in de nekpijn die je na je workout kan ervaren. Wanneer je naar beneden kijkt, tilt je je hoofd naar beneden en wanneer je naar boven kijkt, til je je hoofd omhoog. Wanneer je oefeningen doet met een tilt, zoals deadlifts, blijven veel mensen in de spiegel kijken om te kijken of ze het goed doen. Maar dat kan ervoor zorgen dat je je nek overstrekt. Als je naast een spiegel sport, draai je misschien je nek om te zien wat je aan het doen bent.
Zo los je het op: Probeer je nek in een neutrale houding te houden. Draai niet je nek om in de spiegel te kijken, maar doe je oefeningen zo dat je recht de spiegel in kan kijken. Doe je oefeningen waarbij je je torso naar beneden brengt? Vermijd dan dat je constant in de spiegel blijft kijken.
4. Je hebt geen balans in je oefeningen
Als je blessures en pijnklachten wil voorkomen, is het belangrijk om je workouts strategisch te plannen. Als je een bepaalde beweging te veel doet zonder er een balansoefening tegenover te zetten, kan je last krijgen van een spierdisbalans, waardoor je spieren onder extra spanning komen te staan.
Zo los je het op: Wanneer je je workouts plant, zorg dan dat je een goede balans vindt tussen duw- en trekbewegingen, evenals verticale en horizontale variaties. Train je eerst de ene spiergroep, probeer dan volgende keer een andere spiergroep aan te spreken. Zo verdeel je de belasting gelijkmatig.
Beeld: Livestrong.com