reden-nekpijn-buikspieroefeningen-tips

Dit probeert je lichaam jou te vertellen als je nekpijn hebt tijdens buikspieroefeningen

Merk jij dat je vaak pijn in je nek krijgt wanneer je buikspieroefeningen doet? Daar kunnen meerdere oorzaken van zijn… Wij hebben de drie meest voorkomende oorzaken voor je op een rij gezet, inclusief de oplossingen om van je nekpijn af te komen én je buikspieren te blijven trainen. Lees je mee?

Lees ook: ‘Dit is het effect van een verkeerde houding op je lichaam’

1. Je nek compenseert voor je buikspieren

Als we een gewricht tot het uiterste gebruiken, zal een ander, dichtbijgelegen gewricht het werk overnemen. Dit geldt voor je hele lichaam, maar komt vaak voor tijdens oefeningen als crunches. Wanneer je je ruggengraat niet verder kan aanspannen, of dat nu komt door hoe ver je ruggengraat buigt of omdat je buikspieren moe zijn, gaan we vaak onze nekspieren gebruiken om alsnog verder te bewegen. Oftewel: je nek compenseert voor je buikspieren om je hoofd verder van de grond te krijgen.

De oplossing: Hou je kin op je borst om te voorkomen dat je nekspieren geactiveerd worden. Hierdoor hoeven je nekspieren ook minder hard te werken om je ruggengraat in een lijn te houden, waardoor er minder spanning op komt te staan. Ook zal je nu meer je rechte en schuine buikspieren moeten gebruiken tijdens de oefening, waardoor hij effectiever zal zijn. Win-win dus!

2. Je techniek heeft verbetering nodig

Vaak kan je nekklachten krijgen door een verkeerde houding. Tijdens crunches en sit-ups tillen veel mensen hun lichaam op met het voorste deel van hun ruggengraat, waardoor hun nek leidend wordt. Alhoewel je dit misschien al wist, wist je waarschijnlijk nog niet dat nekklachten ook vaak worden veroorzaakt door andere buikspieroefeningen, zoals een plank. Veel mensen houden namelijk hun hoofd op om rond te kijken of laten hun hoofd juist hangen. Beide scenario’s zorgen ervoor dat je nekspieren moeten werken en dat is juist niet de bedoeling!

De oplossing: Hou bij crunches en sit-ups je handen achter je hoofd met je vingertoppen achter je oren. De truc is om het gewicht van je hoofd te dragen zonder eraan te trekken met je handen. Focus je dus op een zachte aanraking en trek jezelf omhoog vanuit je core. Bij een plank is het bedoeling dat je je ruggengraat zo neutraal mogelijk houdt. Hou je hoofd dus in lijn met je torso en je benen tijdens je plank om nekklachten te voorkomen.

3. De zwaartekracht trekt aan je nek

Wanneer je staat zorgt de zwaartekracht ervoor dat je hoofd bovenop je nek blijft staan. Tijdens oefeningen zoals de Russische twist, een V-up of side plank, doet de zwaartekracht het tegenovergestelde: het duwt je hoofd uit de lijn van de rest van je lichaam. Daarbij helpt het niet dat onze hoofden redelijk zwaar zijn en je dat gewicht tijdens het sporten volledig voelt. Wanneer je hoofd niet recht op je nek staat, komt er extra druk en gewicht op je ruggengraat te staan. Daarom is het belangrijk om je hoofd in lijn met je lichaam te houden tijdens het doen van buikspieroefeningen om pijn en ongemak te voorkomen.

De oplossing: Heb je blijvende nekklachten? Vervang je buikspieroefeningen dan door staande oefeningen. In deze houdingen hoeft je nek het gevecht met zwaartekracht niet aan te gaan en hoeven je nekspieren niet zo hard te werken. Denk bijvoorbeeld aan oefeningen met een medicijnbal of gewichten.

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen