coronakilo's

Coronakilo’s, hoe kom je er vanaf?

Recent in het nieuws: bijna de helft van alle volwassen Nederlanders is zwaarder geworden sinds de lockdown. Vrouwen doen het hierin iets beter dan mannen. 49 procent van de mannen is aangekomen tegenover 40 procent van de vrouwen. Oorzaak: meer eten en minder bewegen. Hoe voorkom je nog meer coronakilo’s en hoe kom je er vanaf?

Interessant is dat 13% van de vrouwen is afgevallen. Wat doen deze vrouwen anders? Ze zijn meer gaan bewegen en minder gaan eten doordat ze juist door corona meer bewust van hun gezondheid zijn.

De grootste uitdaging van thuis zijn

Je eet thuis, je werkt thuis, je vergadert thuis. De koek- en snoeptrommel lachen de hele dag naar je. Omdat je de gezelligheid van sociale activiteiten mist, ga je eten. Want eten wordt geassocieerd met gezelligheid. In het weekend maak je het extra gezellig met… jazeker, eten en drinken. Veel anders kun je niet doen. Het is zo logisch en zo herkenbaar.

Lees ook:Hoeveel zou je moeten sporten tijdens het coronavirus?

Wat wil je echt en waarom?

Als jou echter gevraagd wordt wat je belangrijk vindt in het leven, is de kans groot dat je o.a. gezondheid noemt. Dat je fit wilt zijn en energie wilt hebben om je eigen dromen waar te maken. Om er voor anderen te kunnen zijn.

Een paar kilo aankomen is op zich niet erg. Het probleem is dat aankomen meestal een gevolg is van jezelf vullen, en niet van voeden. Je lichaam heeft net als een auto de juiste brandstof nodig om goed te werken. Net als een auto gaat je lichaam roesten en aftakelen als je niet genoeg beweegt. Met alle gevolgen van dien. Je weet dit waarschijnlijk wel. Maar waar haal je de motivatie vandaan?

Daar is intrinsieke motivatie voor nodig. Hoe krijg je die? Door jezelf af te vragen waarom je gezondheid/fitheid/energie zo belangrijk vindt. Eén waaromvraag is hierbij niet voldoende. Nee, stel jezelf deze vraag minimaal vijf keer. Waarom wil ik veel energie hebben? Omdat ik ’s avonds nog puf wil hebben om me nuttig te maken. Waarom wil ik dat? Omdat ik dan m’n leven meer op orde heb en een minder gestreste moeder ben. Waarom wil ik dat? En zo door. Zo kom je tot de kern van wat je echt belangrijk vindt. Schrijf dat voor jezelf op. Herinner je jezelf er iedere keer aan als je je training wilt overslaan of als je een graai uit de droppot wilt nemen.

Vijf tips om niet nog meer aan te komen

Heb jij de ‘waarom’-opdracht gedaan en is je motivatie groot genoeg om die kilo’s er weer af te krijgen of te voorkomen dat er (meer) kilo’s aankomen? Hier vijf tips:

1. Start elke dag met een (mini)work-out

Kom je bed eerder uit en begin de dag met een work-out. Als is het maar een mini-work-out van 10/15 minuten. Je activeert je lichaam, laat je hart pompen en je bloed stromen waardoor jij instant energy krijgt. Je productiviteit zal hoger zijn. Daarnaast zet je je mind in de juiste actieve modus waardoor je meer gemotiveerd bent om nog meer te bewegen en gezonder te eten.

2. Plan al je bewegingsmomenten voor de hele week in

Maak een weekplanning en plan daar elke dag minimaal 30 minuten gewone beweging in (wandelen, fietsen, huishouden, tuinieren) EN minimaal 3x in de week intensieve en spierversterkende beweging van minimaal 30 minuten (thuis work-outs zoals HIIT en Strength, hardlopen, wielrennen)

3. Bepaal één ongezond snackmoment per dag voor jezelf en geniet daar ook van

In plaats van de hele dag door te lopen snoepen, bepaal je voor jezelf één moment waarop je dit mag doen. Bijvoorbeeld ’s middags om 16 uur bij een kopje thee. Zo is het makkelijker om op die andere momenten niks te nemen, of een gezonde snack te nuttigen.

4. Zoek afleiding als je de verleiding niet kunt weerstaan

Iedere keer als je de keukenla weer open wilt trekken, maak je 100 squats, doe je een dansje door je kamer, ga je een minuut touwtjespringen, zing je keihard mee met je favoriete nummer of ren je een rondje door je tuin. Zo heb je direct extra beweging en na deze afleiding is je snackbehoefte voorbij.

5. Stel je ontbijt zo lang mogelijk uit

Met een officieel woord heet dit intermittent fasting, oftewel maak het tijdsbestek waarin je eet korter. Sta op, neem een groot glas water, doe een mini-work-out en stel je ontbijt zo lang mogelijk uit, bijvoorbeeld tot 10 uur koffietijd. Je geniet dan extra van je cappuccino en in plaats van een snack neem je nu je ontbijt. Zo eet je toch iets bij de koffie, geniet je extra van je ontbijt en heb jij al een eetmoment minder op die dag. Je zult merken dat je bloedsuikerspiegel stabieler is waardoor je minder eet/snackbehoefte hebt.

Dus je opdrachten voor vandaag:

  1. Bedenk voor jezelf wat je belangrijk vindt in het leven en waarom (5x)
  2. Maak een weekschema waar je al je bewegingsmomenten in opschrijft. Houd je eraan zoals bij elke andere belangrijke afspraak.

Op naar een fitte, energiek jij ZONDER coronakilo’s!

Meer over Christina en Heidy

Studio C Online

Christina en Heidy zijn oprichters van het online work-outplatform Studio C Online.

Als werkende moeders weten ze hoe druk het leven kan zijn. Met Studio C Online willen ze het daarom makkelijker maken om sporten in te plannen in je leven, doordat je het gewoon vanuit huis kunt doen.

Ze bieden toffe workouts vol variatie en energie. Christina is een geboren entertainer. Haar energie spat door het beeldscherm heen. We horen vaak: “Door Christina’s enthousiasme is een workout zo voorbij”. “Het is net of Christina bij me in de woonkamer staat”.

Zo hopen ze vrouwen steeds weer te motiveren om te BLIJVEN trainen. Dit is namelijk zó belangrijk. Niet alleen voor je fysieke gezondheid, maar ook voor hoe je je mentaal voelt.

Gerelateerde artikelen