tips-sportroutine-volhouden

8 manieren waarop jij je sportroutine kan volhouden

Wil jij heel graag weer gaan sporten, maar ben je bang dat je weer zal afhaken als je jouw doelen niet haalt? Door deze 8 handige tips is de kans niet alleen groter dat je jouw sportroutine zal volhouden, maar zal je er ook meer plezier in hebben en juist vaker willen sporten. Wedden?

1. Voel je niet schuldig

De eerste gewoonte die je jezelf moet aanleren: voel je niet schuldig als het een keer niet lukt! Als we aardig en vergevingsgezind naar onszelf zijn nadat we onze belofte aan onszelf niet nakomen, is de kans groter dat we onze routine weer sneller oppakken. Word dus niet boos en boor jezelf niet de grond in, maar ga verder en zet jezelf ertoe om de volgende keer wel gewoon te gaan. Om te veranderen, moet je een verandering teweegbrengen! Het perfecte moment is er nooit, dus dan kan je beter nu beginnen, toch?

Lees ook: Met deze 7 tips kom je niet meer onder sporten uit

2. Beloon jezelf

Wil jij je sportgewoontes blijven volhouden? Dan kan het werken om een kleine beloning in je routine te bouwen. Dan bedoelen we natuurlijk niet dat je na iedere sessie lekker mag gaan binge-eaten, maar je kan bijvoorbeeld wel jezelf belonen door na iedere workout een aflevering van je favoriete serie te gaan kijken of een uurtje niksen voordat je weer iets gaat doen. Als je het sporten namelijk koppelt aan een intrinsieke beloning – iets waar je blij en gelukkig van wordt – hoef je jezelf niet te overtuigen om te gaan sporten, maar zal je er automatisch meer zin in hebben.

3. Zie het positief

We snappen dat het een uitdaging kan zijn om weer op gang te komen als je lange tijd niet hebt gesport. Stel daarom doelen waarvan je 90% zeker bent dat je ze kunt bereiken. Denk bijvoorbeeld aan een paar straten verder weg parkeren dan normaal of lopend boodschappen gaan halen in plaats van met de auto. Dit soort kleine veranderingen zorgen ervoor dat je meer stappen zet en dat kan al een groot verschil maken. Ook kan het schelen als je het aantal keer dat je gaat sporten per week en de intensiteit waarmee je sport laag begint, om vervolgens langzaam op te bouwen. In het begin sport je één keer per week en ga je 1 kilometer hardlopen om uiteindelijk op te bouwen naar vaker sporten en langere afstanden. Ieder beetje helpt!

4. Hou jezelf voor de gek

Je kunt ook leuke trucs verzinnen om jezelf voor de gek te houden en te gaan sporten. Je make-up tas op de sportschool laten liggen, zodat je wel moet gaan sporten als je jezelf wil opmaken, bijvoorbeeld. Of je sportschoenen voor je slaapkamerdeur neerzetten, zodat je er overheen moet stappen als je opstaat ’s ochtends. Wedden dat je je workout daardoor een stuk minder snel overslaat? Door deze slimme hacks stimuleert je omgeving je om te gaan sporten. Handig, toch?

5. Vind je clique

Cliché maar waar: alles is leuker als je het samen doet. Dus ook sporten! Uit onderzoek blijkt zelfs dat het hebben van een sportmaatje ervoor zorgt dat je meer tijd sportend doorbrengt. Dat zou kunnen komen omdat we ons niet willen laten kennen tijdens het sporten en daardoor minder snel afhaken, aangezien we het belangrijk vinden wat anderen van ons vinden. Door samen met een vriendin (of zelfs een groepje vriendinnen) te gaan sporten maak je het sporten dus niet alleen een stuk gezelliger, maar zorg je er ook voor dat je een stok achter de deur hebt. Je moet immers echt inplannen wanneer je gaat sporten en je kan samen aan jullie doelen werken.

6. Doe aan micromanagen

Waarschijnlijk weet je zelf ook dat het niet werkt als je begint met een instelling als “Ik denk dat ik morgen ga hardlopen”. Nee, om je doelen te bereiken en te blijven volhouden, moet je concreter zijn. Maak dus een plan voor hoe je dat doel gaat bereiken. Wil je morgen gaan hardlopen? Kijk dan alvast wat voor weer het wordt en zoek je sportoutfit alvast bij elkaar. Bedenk alvast welke route je wil gaan lopen en zoek een fijne afspeellijst uit voor tijdens het hardlopen. Zo wordt het sporten al een feestje voordat je bent begonnen én is de kans veel groter dat je morgen ook echt jouw doel behaalt: hardlopen!

7. Doe iets wat je leuk vindt

Ook deze is misschien heel logisch, maar daarom niet minder waar: ga een sport doen die je leuk vindt om te doen. Natuurlijk wordt het een enorme uitdaging om jezelf naar de sportschool te blijven slepen als je je totaal niet op je gemak voelt in de gym. En natuurlijk ben je niet vooruit te branden als je niet van hardlopen houdt, maar jezelf toch hebt gedwongen je hardloopschoenen aan te trekken. Dus, zoek een activiteit die bij je past en die je niet het idee geeft dat je echt aan het sporten bent. Uiteraard ben je dat wel – want je bent immers in beweging – maar je zal er veel meer van genieten als je iets gaat doen waar jij energie uit haalt.

8. Pas je afspeellijst aan

Hij kwam al eerder in dit lijstje voorbij, maar is het zeker waard om hem nog eens te benoemen: een motiverende afspeellijst geeft je precies de boost die je nodig hebt om lekker te gaan sporten. Daarnaast creëert muziek ook een herinnering, wat heel handig kan zijn om je te motiveren. Hoe fijn is het om weer te gaan hardlopen met hetzelfde liedje op als de vorige keer toen je zo heerlijk langs het strand liep. Of hoe motiverend is die dance-muziek waar je vorig jaar heerlijk op danste tijdens dat festival als jij je uitslooft in de sportschool? Precies: de juiste muziek is onmisbaar tijdens je workout!

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen