makkelijke-manieren-meer-uit-wandeling-halen

7 makkelijke manieren om meer uit je wandeling te halen

Wandelen is, zeker de afgelopen tijd, een stuk populairder geworden. En met goede reden, want wandelen is een laagdrempelige, leuke manier om in beweging te blijven en tegelijk een frisse neus te halen. Met deze 7 makkelijke manieren haal je nóg meer uit je wandeling (en wordt het nog leuker).

1. Wandel met intentie

Wanneer je wandelt met een plan en een intentie, is het makkelijker om je doelen te bereiken. Maak daarom een wandelplanning, waarin je de soorten wandelingen en de duur van je wandelingen per week opneemt. Je kan met intentie wandelen door zonder afleiding te gaan lopen en puur in je op te nemen wat je om je heen ziet, ruikt en hoort. Adem hierbij een aantal keer diep in en uit om jezelf te gronden en neem echt de tijd om van je omgeving te genieten. Zowel het wandelen als het genieten zorgt voor positieve hormonen in je lijf, dus samen geven ze je een dubbele boost.

Lees ook: ‘Hoeveel calorieën verbrand je nu precies met wandelen?

2. Beklim heuvels

Net zoals je niet iedere dag dezelfde workout wil doen, wil je ook niet iedere dag dezelfde route lopen. Al helemaal niet als er geen heuvels zijn. Door ook zo nu en dan omhoog en weer naar beneden te lopen, verbrand je meer calorieën en spreek je je bilspieren meer aan. Probeer daarom zo nu en dan een route te kiezen met een hoogteverschil erin en blijf een consistente snelheid aanhouden, of je nu naar boven loopt of niet. Daardoor geef je niet alleen je hart een workout, maar bouw je ook spierkracht op.

3. Doe aan intervaltraining

Bij intervaltraining wissel je af tussen lichter en intensiever werk. Het zorgt er niet alleen voor dat je je minder snel gaat vervelen, het daagt je lichaam ook meer uit. Probeer bijvoorbeeld eens 45 seconden met een snelheid van 7 uit 10 (waarbij 10 sprinten is) te lopen en dan daarna 10 tot 30 seconden met een snelheid van 3 uit 10 te lopen. Wissel dit gedurende je hele wandeling af voor een ware workout.

4. Time jezelf

Heb je een favoriete route die je regelmatig loopt? Time dan jezelf eens om te zien hoe lang je over je route doet en kijk of je de volgende keer als je de route loopt je eigen snelheid kan verbeteren. Probeer zo telkens een beetje sneller te lopen, eerst 15 seconden, dan 30 seconden, enz. Zo blijf je jezelf constant uitdagen!

5. Kies een afspeellijst uit

Uit onderzoek is gebleken dat muziek een goede motivator kan zijn, zeker tijdens het sporten. Maak of selecteer daarom voor je wandeling een afspeellijst waar je vrolijk van wordt en die je helpt om met plezier je wandeling af te leggen. Match vooral de liedjes op het soort wandeling wat je wil gaan maken: songs met een sterke beat zijn perfect voor hardlopen, terwijl je misschien meer rustgevende muziek wil luisteren tijdens een strandwandeling.

6. Zoek een wandelbuddy

Je kan natuurlijk in je eentje gaan wandelen, maar het is veel gezelliger om dat samen met een wandelbuddy te doen. Daarnaast heb je ook nog eens een betere stok achter de deur wanneer je wandelingen samen met iemand inplant, want daardoor zeg je minder snel af. Lukt het je niet om een vaste wandelbuddy te vinden? Geen zorgen, je kan ook verschillende buddies proberen te vinden óf bellen met je beste vriendin tijdens je wandeling.

7. Loop op oneven ondergrond

Lopen over een oneven ondergrond heeft verrassende positieve effecten. Je moet namelijk beter opletten waar en hoe je loopt, waardoor je je lichaam ook anders gebruikt. Je moet immers meer moeite doen om in balans te blijven als je op een oneven ondergrond loopt. Daarnaast helpt het je meer calorieën te verbranden en worden je spieren er sterker van. Ga dus eens wat vaker over het strand of door het bos heen lopen voor een fijne wandeling.

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen