redenen-niet-afvallen-weinig-eten

6 tekenen dat je niet genoeg eet om af te vallen

Probeer je al een tijdje af te vallen, maar lijkt het je maar niet lukken om die kilo’s kwijt te raken? Hoe verrassend het ook klinkt, het zou zomaar kunnen komen doordat je te weinig eet. We hebben 6 tekenen dat je niet genoeg eet om af te vallen voor je op een rijtje gezet zodat jij precies kan herkennen wanneer je meer moet eten om weer af te gaan vallen. Lees je mee?

Lees ook: ‘Afvallen door hardlopen: hoe werkt het?

1. Je hebt de hele tijd honger

Wanneer je begint met afvallen heeft je lichaam misschien tijd nodig om zich aan te passen aan het eten van minder calorieën, dus het kan normaal zijn om zo nu en dan meer trek te hebben. Maar als je na een paar dagen nog constant trek hebt in je volgende snack of maaltijd, kan er misschien iets anders aan de hand zijn. Wanneer je constant aan eten denkt is dat namelijk een teken van je lichaam dat je meer eten nodig hebt. Dat kan meer calorieën of een betere balans van voedingsmiddelen inhouden. Het kan dus zo zijn dat je misschien koolhydraten, eiwitten of vetten tekortkomt, waardoor je bloedsuikerspiegel uit balans raakt. Luister dus goed naar je lichaam!

2. Je bent duizelig

Duizeligheid is nog een teken dat je niet genoeg eet. Je bloedsuikerspiegel kan daardoor namelijk te laag zijn, waardoor je je zwak of duizelig kan voelen. Dat komt doordat je lichaam in een modus gaat om minder energie te verbruiken. Ook kan je je duizelig voelen door uitdroging; bij een tekort aan water neemt je bloedvolume af en daarmee ook je bloeddruk, waardoor je hersenen niet genoeg bloed krijgen. Als je hier langer last van blijft houden is het verstandig om deze klachten eens met je huisarts te bespreken om onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten.

3. Je workout prestaties gaan achteruit

Merk je dat je sneller moe bent tijdens je workouts? Ook dat is een teken dat je te weinig eet… Calorieën staan namelijk gelijk aan energie, dus als je niet genoeg binnenkrijgt, moet je lichaam al zijn kracht gebruiken om basisfuncties te blijven ondersteunen en zal je niet veel kracht overhebben voor extra activiteiten, zoals je workouts. Ook zorgt te weinig eten ervoor dat je minder snel spiermassa opbouwt, want spieren verbranden meer calorieën dan vet, waardoor je meer afvalt als je meer spieren hebt. Om meer spieren te krijgen moet je voldoende eiwitten eten. Er is dus een grote kans dat je er niet genoeg binnenkrijgt als je te weinig eet.

4. Je hebt last van constipatie

Een dieet waarbij je te weinig calorieën eet kan ervoor zorgen dat je last krijgt van constipatie. Als je niet genoeg eet is er niets om door je maagdarmstelsel te bewegen, waardoor je last van darmklachten als constipatie kan krijgen. Ook zijn er een hoop diëten waarbij je koolhydraten gaat schrappen, waardoor je ook vezels misloopt. Vezels helpen om je stoelgang soepeler te maken en het eten door je darmen heen te vervoeren. Zonder vezels blijft je stoelgang dus harder en kan het moeilijker door je darmen heen bewegen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om regelmatig te eten, veel vezels binnen te krijgen en veel water te drinken om alles soepel te houden.

5. Je valt niet af

Als je stopt met afvallen, zou je misschien denken dat je minder moet gaan eten. Niets is minder waar. Alhoewel het onlogisch klinkt kan je caloriearme eetpatroon de reden zijn waarom je stopt met afvallen. Hierdoor kan je metabolisme namelijk door een proces gaan wat adaptieve thermogenese heet, waarbij je metabolisme vertraagt. Het komt erop neer dat als je te weinig calorieën eet, je lichaam in overlevingsmodus gaat, waardoor het minder calorieën gaat verbranden om energie te besparen. Je lichaam beschermt je dus van wat het ziet als uithongering!

6. Je begint ziek te worden

Ben je regelmatig verkouden? Ook dat zou door je caloriearme dieet kunnen komen. Te weinig eten kan een negatief effect hebben op je immuunsysteem en extra stress op je lichaam opleveren. Hierdoor gaat je lichaam minder lymfocyten produceren, de witte bloedcellen die infecties bestrijden, waardoor je dus meer kans loopt om ziek te worden. Ook mis je door te weinig eten belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine C, D, zink en probiotica. Het is dus echt belangrijk om genoeg te eten, niet alleen voor je gewicht, maar ook voor je gezondheid!

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen