indoor-fietsfouten-niet-wil-maken

6 indoor fietsfouten die je beter niet kunt maken

Ben jij thuis begonnen met spinnen of volg je regelmatig (online) lesjes op jouw eigen indoor fitnessfiets? Dan wil je dit artikel sowieso lezen. Er zijn namelijk een aantal indoor fietsfouten die je beter niet kunt maken. Dat gaat je lichaam je namelijk niet in dank afnemen…

1. Je houdt de handgrepen te hard vast

Als je de handgrepen vasthoudt alsof je leven ervan afhangt, zet je onnodig je armen, nek en schouders onder spanning. Hierdoor kan je last krijgen van klachten, zowel tijdens als na het fietsen. Het zou zelfs kunnen leiden tot blessures als je dit te vaak doet, dus probeer hier echt op te letten.

Lees ook: ‘5 tips om thuis sporten vol te houden

De oplossing: Leg je handen lichtjes op de zijkanten van de handvaten met je duimen naar boven zodat je armen in een natuurlijkere positie liggen. Hierdoor ondersteun je je bovenlichaam en open je je borst. Ook spreek je de spieren in je bovenlichaam zo beter aan. Als je op je fiets gaat zitten, til je schouders dan omhoog naar je oren en rol ze terug naar achteren. Ontspan je armen, schouders en je grip. Ook is het handig om te kijken of je zitting te ver naar voren/achteren staat.

2. De weerstand is niet goed afgesteld

Wat betreft de weerstand op je fiets wil je een stand vinden die uitdagend, maar niet onmogelijk is. Te weinig weerstand geeft je niet genoeg steun en kan tot blessures leiden, terwijl te veel weerstand je houding kan beïnvloeden tijdens het fietsen, waardoor je spanning op je nek en schouders zet. Ook kan je de neiging krijgen om je heupen naar voren te duwen en hevig heen en weer te bewegen, maar dan gebruik je te veel lichaamsgewicht om kracht te zetten, waardoor je pijn in je knieën en rug kan krijgen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over hoe snel je door je energie heen bent als je te hard moet trappen…

De oplossing: Je wil de juiste hoeveelheid weerstand op het juiste moment krijgen om je resultaten te verbeteren. Luister daarom goed naar je lichaam en kijk wat goed voelt. Als je te veel heen en weer stuitert, is het beter om de weerstand iets hoger te zetten. Kom je bijna niet vooruit? Haal hem dan iets omlaag.

3. Je gebruikt je hamstrings niet

Het trappen moet een gelijke duw- en trekbeweging zijn. Zo niet, dan moet je aanpassingen doen. Veel mensen zijn geneigd om op de duwbeweging te focussen en daarbij de trekbeweging te vergeten. Maar die is juist belangrijk voor het activeren van je hamstrings! Ook helpt de trekbeweging je bij het aanspannen van je core, dijspieren, bilspieren, schenen en kuiten. Genoeg reden dus om ook de trekbeweging actief te doen!

De oplossing: Werk aan je trekbeweging en focus je dus op de gehele trapbeweging in plaats van alleen de duwaspecten. Zie het als het kauwgum van je schoen afschrapen wanneer je je voeten weer omhoog haalt tijdens het trappen.

4. Je hebt je fiets niet goed afgesteld

Als de hoogte van je fiets en de handvaten niet goed zijn afgesteld, fiets je niet alleen oncomfortabel, maar loop je ook meer kans op blessures. Pijnlijke knieën, stijve nek, lage rugpijn, schouderklachten, noem het maar op.

De oplossing: Neem de tijd om je fiets goed af te stellen op jouw lichaam, zodat je comfortabel kan fietsen. Voor de hoogte van je zitting kan je het beste naast je fiets gaan staan en de knie het dichtst bij de fiets optillen tot heuphoogte. Stel je zitting vervolgens af tot de onderkant van je dijbeen. Het lijkt misschien te hoog, maar er moet maar een kleine buiging in je knie zitten als je trapt, anders blijf je spanning op je knieën houden. De handvaten kan je afstellen op comfort. Zet je zitting op een onderarmlengte van je handvaten om te zorgen dat je rechtop blijft zitten tijdens het fietsen.

5. Je leunt te ver naar voren of achteren

Als je te ver naar voren leunt tijdens het fietsen, zet je je bovenlichaam onder spanning. Je zorgt er namelijk voor dat je in een houding zit waarbij je meer gewicht op de handvaten zet dan op de zitting. Wanneer je weer te ver naar achteren leunt, krijg je hetzelfde probleem, alleen zorg je er nu voor dat je schouders niet recht blijven staan. Ook leidt het ertoe dat je je buikspieren minder aanspreekt, waardoor je je buikspieren ook minder traint.

De oplossing: Blijf gecentreerd op de fiets tijdens het rijden. Hierdoor blijft je gewicht goed verdeeld en ligt de focus op je core, waardoor je stabiel kan fietsen en alles uit je workout te halen. Je zou altijd naar beneden moeten kunnen kijken en je voeten kunnen zien. Je armen moeten lang en uitgestrekt zijn als je van je zadel afkomt.

6. Je beweegt te veel heen en weer

Een beetje heen en weer bewegen tijdens het fietsen is normaal, zeker als je weerstand gaat ervaren. Dat is op zich geen probleem als het gaat om je houding of het risico op blessures, maar als je te afgeleid raakt, kan het zijn dat je niet het beste uit je rit haalt. En dat is natuurlijk zonde!

De oplossing: Blijf je core aanspannen en zorg ervoor dat je niet te veel op andere dingen gaat focussen, zoals het dansje van de online les die je volgt. Hou je heupen naar achteren en boven het zadel en zorg dat je controle houdt over je houding en je bewegingen tijdens het fietsen.

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen