Vrouwrelax ontspannen gezonde bloeddruk

5 dingen die je beter niet kan doen op je rustdag

Ben je een fanatieke sporter en heb je moeite om je over te geven aan je rustdagen? Dat kunnen we ons goed voorstellen… Maar er zijn een aantal dingen die je beter niet kan doen als je een rustdag hebt, want het zou je herstel zomaar in de weg kunnen zitten. Wij hebben ze voor je uitgeschreven zodat jij optimaal kan herstellen.

1. De hele dag rondhangen

Alhoewel je op je rustdag beter niet kan gaan sporten, betekent het niet dat je de hele dag op de bank moet gaan liggen. Actief herstel is namelijk veel beter voor je! Ga bijvoorbeeld een stuk wandelen, ga boodschappen doen of probeer gedurende de dag gewoon wat vaker te gaan staan en rond te bewegen. Ook kan je een dynamische warm-up doen voor je je dag begint. Zolang je maar in gedachten houdt dat je blijft herstellen, geen calorieën verbranden. Doe daarom dingen die je energie geven, niet die je uitputten.

Lees ook: ‘3 signalen dat je tegen een blessure aan zit

2. Te veel activiteiten doen

Een potje basketbal doen kan klinken als actief herstel en dat kan het ook zijn! Maar het heeft geen zin om een NBA-wedstrijd na te bootsen in het park. Een dag de sportschool overslaan en vervolgens een andere intensieve activiteit doen geeft je lichaam niet de tijd om te herstellen, waardoor je niet sterker zal worden met de tijd en je zelfs geblesseerd kan raken. Hoe moeilijk je het ook vindt om rustdagen in te plannen, probeer rustige dingen te doen waarbij je je hartslag laag kan houden en neem genoeg drinkpauzes.

3. Je normale eetpatroon aanpassen

Een overdreven grote maaltijd nemen is nog verleidelijker als je niet naar de sportschool hoeft. En alhoewel het helemaal oké is om zo nu en dan een comfort maaltijd of snack te nemen, is het waarschijnlijk niet verstandig om je eetgewoontes drastisch te veranderen op je hersteldag. Ga daarom niet eten uit verveling, maar eet alleen om je lichaam brandstof te geven. Wees je bewust van je hongergevoel en wacht met eten tot je echt trek hebt.

4. Vergeten te drinken

Dagen die je niet sportend doorbrengt zijn dagen waarop je focust op je herstel. Water drinken is daar een groot onderdeel van. Het is natuurlijk de bedoeling dat je iedere dag genoeg water binnenkrijgt, maar het is makkelijker om dat te vergeten op dagen dat je niet aan het sporten en zweten bent. Probeer daarom jezelf te motiveren om genoeg te blijven drinken, ook als je een dag rustig aan doet.

5. Te weinig eten

Het is niet gek om minder trek te hebben op dagen waarop je niet sport. Je verbrandt immers minder calorieën dan wanneer je jezelf in het zweet werkt, dus het lijkt er misschien op alsof je lichaam die dag minder nodig heeft. Maar het is juist slim om naar je hongergevoel te luisteren, want je lichaam heeft brandstof nodig om te herstellen. Je lichaam heeft een gebalanceerde maaltijd en genoeg calorieën nodig om goed te herstellen en je spieren te laten groeien. Zorg er daarom voor dat je evenveel calorieën binnenkrijgt als op een dag waarop je wel bent gaan sporten, dan weet je zeker dat je de dag erna weer er tegenaan kan als je gaat sporten.

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen