Woman Working Out 1000x1440

3 manieren om je mind te trainen terwijl je sport

Wanneer we sporten, doen we dat meestal met meerdere redenen: we willen fit worden/blijven, misschien wel afvallen of trainen naar een bepaald doel toe. Maar wist je dat je met sporten ook je mind kan trainen? In dit artikel leggen we je uit hoe je dat doet en waarom je dat eens zou moeten proberen!

Lees ook: ‘Hoe haal je meer uit je yoga-oefeningen met mindfulness?

1. Bereid je brein voor

Het voorbereiden van je brein houdt eigenlijk in dat je een specifieke gedachtenset gebruikt terwijl je je voorbereidt op je training. Er zijn drie simpele stappen om je mind voor te bereiden op je workout:

Stap 1: Wees duidelijk over wat je zo gaat doen. Door te begrijpen wat je gaat doen, zet je de intentie voor de workout. Vaak vertrouwen we op onze automatische piloot en vallen we terug op vaste workouts omdat we ze kennen. Maar dat helpt je niet te groeien en geeft je geen tevreden gevoel. Wees daarom duidelijk als het aankomt op de details van je workout.

Stap 2: Focus op hoe je jouw attitude en aandacht blijft bijsturen tijdens de workout. Hierdoor vorm je je denkpatronen. Het is belangrijk dat je jouw eigen coach wordt als het aankomt op je instelling en vasthoudendheid, want hierdoor zal je jezelf sneller toeleggen op je workout. Ja, ook als je moe bent of je workout zwaarder wordt.

Stap 3: Begrijp waarom deze sessie zo belangrijk is in jouw proces van gezondheid en fitness. Hierdoor blijf je ook meer gefocust op je doelen en hou je je langetermijndoel makkelijker voor ogen. Ook geeft het je een idee van waar je nu precies naartoe zou willen werken.

2. Let op hoe je tegen jezelf praat tijdens het sporten

Een belangrijk onderdeel van het sporten is je eigen cheerleader zijn. Wees je daarom bewust van de gedachten, aanmoedigingen en verhalen die door je hoofd gaan tijdens het sporten. Hoe beïnvloedt je humeur wat je denkt over sport? Wat zeg je tegen jezelf als je uitgedaagd wordt door je workout? Wat verandert er in je brein als je moe begint te worden? Wat zeg je tegen jezelf aan het einde van je workout? En hoeveel invloed kan jij uitoefenen op je interne stem? Het belangrijkste startpunt is om je bewust te zijn van wat er gebeurt in je hoofd en daar zo positieve invloed op uit te oefenen, zodat jij echt je eigen cheerleader kan worden!

3. Reflecteer bewust op iedere sessie

Het implementeren van mindfulness in je dagelijkse leven is tegenwoordig een stuk makkelijker door alle apps en websites met begeleide meditaties die nu beschikbaar zijn. Mindfulness heeft veel verschillende voordelen, zoals het leren omgaan met angst-/paniekaanvallen, het verminderen van stress en het aankunnen van pijn. Voor sporters kan mindfulness ook andere effecten hebben, van het sneller herstellen van blessures tot het sneller in een flow komen en het verminderen van prestatiedruk en -angst. Een mooi moment om mindfulness te beoefenen is aan het einde van je workout. Neem een paar minuten om op adem te komen en reflecteer op je workout om te kijken waar je nog kunt verbeteren, zowel op gebied van body als mind. Dit kan je ook helpen om je intentie en attitude voor je volgende sessie te bepalen.

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen