verzekering

Welke zorgverzekering past het beste bij mij?

Woon of werk je in Nederland en ben je 18 jaar of ouder? Dan ben je wettelijk verplicht om hier een zorgverzekering af te sluiten. Sommige mensen zijn sinds jaar en dag verzekerd bij dezelfde verzekeraar. Toch kan het zijn dat je niet (meer) tevreden bent over de premie, voorwaarden of service. In dat geval kun je overstappen naar een andere zorgverzekering. Voordat je dit doet, moet je bepalen hoe jij je wilt verzekeren. Twijfel je? Lees dan vooral verder. In deze tekst helpen wij je namelijk om de zorgverzekering te vinden die het beste bij jou past.


Basisverzekering
Wanneer je (bijna) nooit zorg nodig hebt of een zo laag mogelijke premie wilt betalen, kies je waarschijnlijk voor de basisverzekering. Deze zorgverzekering heeft de minst uitgebreide dekking, want alleen medisch noodzakelijke kosten worden vergoed. Je bent onder meer verzekerd voor:

– de huisarts
– zorg voor kinderen tot 18 jaar, inclusief tandarts
– behandeling in het ziekenhuis
– kraamzorg en verloskundige hulp
– voorgeschreven medicijnen

Wie denkt dat iedere verzekeringsmaatschappij zelf de inhoud van het basispakket bepaalt, heeft het mis. De overheid bepaalt namelijk wat er wel en niet vergoed wordt door de basisverzekering. Vandaar dat de inhoud van deze verzekering bij iedere verzekeraar hetzelfde is. Hierdoor denken sommige mensen dat zij ook overal dezelfde premie betalen voor het basispakket, maar dat is niet het geval. De premie van een basisverzekering kan per verzekeraar zelfs behoorlijk verschillen.

Basisverzekering + aanvullende verzekering(en)
Kosten voor de tandarts en fysiotherapie vallen niet binnen de dekking van de basisverzekering. Heb je een slecht gebit of ga je eigenlijk ieder jaar wel naar een fysiotherapeut? Dan draai je zelf op voor de kosten die hiermee gepaard gaan. Gelukkig kun jij jezelf hier wel voor verzekeren. Je kunt namelijk een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Zo kun jij je bij iedere zorgverzekeraar bijvoorbeeld aanvullend verzekeren voor fysiotherapie en de tandarts. Breid je jouw basisverzekering uit met één of meerdere aanvullende verzekeringen? Dan heeft dit invloed op de premie. Omdat je beter verzekerd bent, gaat de premie omhoog.

Zorgverzekering voor studenten
Omdat een zorgverzekering relatief duur is, sluiten veel studenten alleen de basisverzekering af. Is de premie voor deze verzekering je eigenlijk ook nog te hoog? Kijk dan eens naar een zorgverzekering voor studenten. Bij de meeste verzekeraars kun je tegenwoordig wel zo’n verzekering afsluiten. Je bent op dezelfde manier verzekerd als wanneer je de reguliere basisverzekering af zou sluiten, alleen betaal je een lagere premie voor een studenten zorgverzekering.

Laat de prijs niet de doorslag geven
De meeste Nederlanders kijken als eerste naar de prijs als zij op zoek zijn naar een nieuwe zorgverzekering. Hier valt wat voor te zeggen, want je wilt niet onnodig veel premie betalen. Toch is het niet verstandig om enkel en alleen naar de prijs te kijken. Je wilt immers wel goed verzekerd zijn, waardoor jij je beter op de inhoud van een verzekering kunt focussen. Onderaan de streep kun je namelijk veel duurder uit zijn als je niet goed verzekerd bent. In dat geval draai je zelf mogelijk op voor een (groot) deel van de zorgkosten. Reden genoeg om de prijs niet de doorslag te laten geven.

Dit is een externe (seo) bijdrage