Weg Slaper Slecht

Slechte slaper? Deze tips kunnen je mogelijk helpen

Een groot deel van ons leven bestaat uit slapen. Voor bijna iedereen geldt dat er wel een derde van het leven wordt geslapen. Dit is veel, maar oh zo belangrijk. Een slaaptekort of niet goed slapen kan verschillende klachten met zich meebrengen. Je moet het zo zien dat tijdens het slapen het lichaam en de geest rust krijgt om te herstellen. Als je niet goed herstelt kan je op zeer korte termijn al last krijgen van somberheid, veel vermoeidheid, vertraagde reactie tijd en kan je prikkelbaar worden. Dit is op korte termijn, maar ook lange termijn kan het ook voor een hoge bloeddruk zorgen en hartfalen.

Ben jij een slechte slaper en heb je van alles geprobeerd en lukt het niet om de benodigde uurtjes te pakken? Lees dan snel verder en krijg onze tips onder de ogen. 

Creëer een goede slaapomgeving 

Het begint allemaal bij het inrichten van een slaapkamer waar je goed tot rust kan komen. Het bed met matras is daar natuurlijk erg belangrijk voor. Het investeren in een goed bed is het absoluut waard. Door een goed 1 persoonsbed, 2 persoonsbed of een twijfelaar met een matras aan te schaffen zorg je ervoor dat je lichaam helemaal tot rust komt. Een slecht matras kan voor fysieke ongemakken zorgen. Je kan hier denken aan rugproblemen of andere problemen. Op een gegeven moment zal je ook het matras moeten gaan vervangen. Er wordt over het algemeen gezegd dat een matras een levensduur heeft van 8 tot en met 10 jaar. Na deze levensduur is het matras van mindere kwaliteit en zal het minder ondersteuning bieden. 

Naast het bed is de rest van de omgeving ook belangrijk. Zo is het handig om voor een rustige omgeving te kiezen en niet voor al te veel accessoires of producten die niet helpen voor de slaap. Een onderdeel dat absoluut wordt afgeraden is het hebben van een TV in de slaapkamer. Een TV is natuurlijk erg vermakelijk, maar het licht van beeldschermen is niet bevorderlijk voor de slaap en zorgt er ook mogelijk voor dat je minder makkelijk in slaap komt. Naast de TV is het ook belangrijk om geen telefoons of andere apparaten in handbereik te hebben. In plaats van beeldschermen is het beter om te kiezen voor het lezen van een boek. 

Let op de tijd! 

De tijd is een heel belangrijk aspect van slapen. Onder tijd valt hoe laat je naar bed gaat, hoe lang je slaapt en hoe laat je opstaat. Het beste kan je een bepaald slaapritme hebben waardoor je elke dag genoeg slaap krijgt. Dit betekent dat je een vaste tijd kan bepalen om naar bed te gaan en een vast tijd de wekker hebt staan om op te staan. Een tip is daarbij om niet gebruik te maken van snoezen, want in de praktijk blijkt dat je hier alleen maar vermoeider van wordt en uiteindelijk moeilijker uit je bed komt. 

Let op eten en drinken voor slapen gaan! 

Voor een goede slaap is het belangrijk om geen alcohol, koffie of andere middelen met cafeïne binnen te krijgen voor het slapen gaan. Dit zorgt voor onrust en is niet bevorderlijk voor de slaap. Verder is het ook verstandig om geen vast voedsel meer in te nemen voor het slapen gaan. Het beste kan je ervoor kiezen om 2 á 3 uur voor het slapen gaan niks meer in te nemen, behalve water. Thee wil soms nog wel helpen, maar hou het daar wel bij één kopje. 

Oefeningen en beweging kan helpen! 

Om in slaap te komen en echt vermoeid te zijn kan het helpen om vroeg in de avond nog even te gaan sporten. Door het lichaam aan het werk te zetten zorg je ervoor dat je lichaam op het eind van de dag vermoeid is en ook toe is aan slaap. Naast beweging is het ook een tip om bepaalde ontspanningsoefeningen te doen voor het slapen gaan. Je kan bijvoorbeeld denken aan yoga, meditatie of andere rustgevende ontspanningsoefeningen.

Dit is een SEO bijdrage