Kurkuma Gezond Sante

Kurkuma gezond, waar of niet waar?

Kurkuma ken je misschien van het bereiden van Indiase gerechten. Bij veel mensen is het specerij in een keukenkastje te vinden. Naast het koken met kurkuma, kan het als supplement veel goeds doen voor je lichaam. Maar is kurkuma echt zo gezond? Santé zocht het uit.

Wil je kurkuma kopen? Verdiep je dan eerst in de werking. Het is slim om zowel naar de positieve effecten als de bijwerkingen van kurkuma te kijken. Dan weet je zeker dat je er goed aan doet om kurkuma als supplement in te nemen. Je kunt kurkuma als capsule innemen, maar ook als poeder of thee. Er zijn ook veel combinaties mogelijk. 

Kurkuma of curcumine?

De termen kurkuma en curcumine worden vaak door elkaar gebruikt. Het is echter belangrijk om je te beseffen dat de twee dingen niet helemaal hetzelfde zijn. Het verschil zit hem in de interne verbindingen. Bij kurkuma worden die verbindingen curcuminoïden genoemd en in curcumine zitten veel antioxidanten. Ook zorgt curcumine er als bestanddeel van kurkuma voor dat kurkuma positieve effecten heeften op het lichaam. 

Kurkuma Gezonde Recepten

Dit doet kurkuma voor je lichaam

Kurkuma is op diverse manieren goed voor je lichaam. Het helpt het lichaam om vrij te blijven van radicale stoffen. Zo houdt het de gezondheid van het lichaam in tact en zorgt het ervoor dat de radicale stoffen niet de kans krijgen om het lichaam aan te tasten. Het staat erom bekend dat het ontstekingsremmend is. Daarnaast doet het bij sommige mensen voor organen ook wonderen. Als je het toevoegt aan je dagelijkse voeding kan het zijn dat je darmfunctie erop vooruit gaat. Het verhelpt een opgeblazen gevoel. Ook kan het gewrichten soepeler maken. Het is dus niet gek dat veel mensen ervoor kiezen om kurkuma als supplement te gebruiken. 

De mogelijke bijwerkingen van kurkuma

In sommige gevallen is het slim om je te verdiepen in de bijwerkingen die kurkuma kan hebben. Zo wordt het niet aangeraden om extra kurkuma te nemen als je zwanger bent of wanneer je bezig bent met hormoontherapie voor het bestrijden van borstkanker. Hou sowieso voor jezelf goed in de gaten hoe je lichaam op kurkuma reageert en neem niet meer dan de aanbevolen dosering. Het kan voorkomen dat je last krijgt van je spijsverteringsstelsel of allergische reacties. Darm, lever en maagklachten kunnen voorkomen.

Dit is een externe seo productie 1 maart 2022