Sportplanning

Jouw perfecte sportplanning samenstellen

Heb jij een strakke planning als het op sporten aankomt? Als je serieus aan de slag wil om je gezondheid te verbeteren is het belangrijk om een duidelijke planning voor jezelf te maken. Deze planning gaat verder dan enkel twee dagen in de week te benoemen tot vaste fitness-dag. Met de planning geef je aan wat je iedere sessie gaat doen en zorg je zo dat je aan het eind van de week alles in je lichaam hebt getraind. Met de informatie hieronder kun jij je eigen sportplanning samenstellen die helemaal op jouw behoeften is afgestemd.

Zorg dat de planning bij jou past

Voordat we beginnen met het opzetten van je sportplanning, is het belangrijk dat je nagaat wat voor jou zal werken. Het is namelijk cruciaal dat de planning realiseerbaar is: als je je doelen niet kan naleven levert het helemaal niets op. Ga daarom goed na hoeveel tijd je kwijt kan aan sporten en hoeveel je op dit moment aan kan. Iedereen heeft andere redenen om te gaan sporten en daar zitten vaak ook andere schema’s aan vast. Neem dus jezelf goed onder de loep voordat je begint aan een sportplanning!

De week plannen: waar ga je dagelijks mee aan de slag?

Sporters die serieus aan hun gezondheid willen werken zullen vijf dagen in de week actief moeten sporten. Dit kan in een sportschool Nijmegen of thuis met de juiste attributen. Als we van vijf dagen uitgaan, zal een ideale sportweek er ongeveer zo uitzien: drie dagen aan krachttraining, twee dagen cardio en dan twee dagen rust. Het is belangrijk om de twee dagen rust niet te vergeten, want je lichaam moet tijd krijgen om zich weer op te laden. Na die rustdagen kun jij dan weer met volle energie aan de bak. Je kunt overigens in de twee dagen rust wel sporten, zolang het maar niet te intensief is. Wandelen of yoga zijn bijvoorbeeld activiteiten die je in de rustdagen kunt uitvoeren. 

Zo zien je drie dagen aan krachttraining eruit

Laten we de sportplanning in stukken bekijken. Eerst zoomen we verder in op de drie dagen aan krachttraining waar je je week mee zult beginnen. Onder krachttraining verstaan we alle oefeningen die bedoeld zijn om je spieren te versterken. Hiervoor gebruik je vaak gewichten zoals halters en dumbells. Het is een goed idee om per dag een ander deel van je lichaam te trainen. Zo ga je op de eerste dag aan de slag met je bovenlichaam, train je op de tweede dag je benen en focus je je op de derde dag volledig op je buikspieren. Door een strakke sportplanning aan te houden zorg je ervoor dat je alle spieren in je lichaam gestructureerd traint. Anders loop je het risico dat je spiergroepen vergeet. 

Word fit met twee dagen aan cardio!

Als je drie dagen aan krachttraining erop zitten, kun je aan de slag met cardio. Cardio is voornamelijk bedoeld om je conditie te trainen en bestaat vooral uit activiteiten waarmee je je uithoudingsvermogen kunt verbeteren. Denk dan bijvoorbeeld aan fietsen of hardlopen. Om je conditie te verbeteren kun je beginnen met intervaltrainingen. Je begint met twee minuten hardlopen, waarna je één minuut rust neemt. Per sessie verhoog je het aantal minuten dat je rent om zo je uithoudingsvermogen te verbeteren. 

Dit is een externe (seo) bijdrage