Placeholder

Je zorgverzekering: dit verandert er in 2023

Het werd op Prinsjesdag al aangekondigd: we gaan met zijn allen volgend jaar meer betalen voor onze zorgverzekering. Maar dat is niet het enige dat verandert. Onze zorgverzekering ziet er op meer punten anders uit in 2023. Maar wat verandert er eigenlijk precies en wat betekent dit voor jou? Dat lees je in dit artikel.

Hogere premie

De premie van de basiszorgverzekering stijgt met ruim € 10,- per maand. Dat betekent dat je gemiddeld € 137,- per maand voor je basisverzekering gaat betalen. De hogere premie komt vooral door de stijgende zorgkosten. De zorg wordt duurder door de vergrijzing, nieuwe en dure behandelingen en door hogere loonkosten van personeel. De hoogtes van de premies verschillen per verzekeraar. Je kunt je zorgverzekering vergelijken om te zien hoeveel jij volgend jaar gaat betalen. 

De collectiviteitskorting wordt afgeschaft

Vanaf volgend jaar is het niet altijd meer mogelijk om collectief verzekerd te zijn. De collectiviteitskorting op de basisverzekering wordt namelijk afgeschaft. Bij collectiviteitskorting sluit een grote groep mensen in een keer een zorgverzekering af. Hierdoor kan de verzekeraar deze groep korting geven.

De collectieve korting is eerder al verlaagd van tien naar vijf procent, maar verdwijnt volgend jaar helemaal. Het zou namelijk oneerlijk zijn voor mensen die niet in een collectief zitten en het polisaanbod van zorgverzekeraars overzichtelijker maken. Doordat de collectieve korting verdwijnt, gaat de premie voor de groep collectief verzekerden (extra) omhoog. De collectiviteitskorting op de aanvullende verzekering blijft wel bestaan. 

Het eigen risico blijft gelijk

Het eigen risico steeg voor het laatst in 2016, van € 375,- naar € 385,-. Het bedrag dat je zelf betaalt als je zorg uit het basispakket nodig hebt blijft in 2023 gelijk. Je kunt ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen met het vrijwillig eigen risico. Dit kan in stappen van  € 100,- met een maximum tot € 500,-. Hierdoor gaat je premie omlaag. Maar je betaalt wel meer als je zorg uit de basisverzekering nodig hebt.

De NIPT-test wordt gratis vanaf 1 april

Ben je zwanger? Met een NIPT-test kun je vaststellen of je baby een aangeboren chromosoonafwijking heeft, bijvoorbeeld het syndroom van Down. Vanaf 1 april volgend jaar wordt dit bloedonderzoek in het basispakket opgenomen. De test wordt gratis, met én zonder medische indicatie. Ook betaal je geen eigen risico meer. Nu staat hier nog een eigen vergoeding tegenover van 175 euro. Voor vrouwen met een medische indicatie was de NIPT-test al gratis, al werden de kosten wel verrekend met het eigen risico. 

Kies een zorgverzekering die bij je past 

Er gaat dus een en ander veranderen aan je zorgverzekering. Kijk daarom goed of je huidige verzekering nog wel bij je past. Misschien ga je volgend jaar wel teveel betalen of heb je  andere zorg nodig. Bekijk daarom meerdere verzekeringen en kies er een die bij je past. 

Je zorgverzekering: dit verandert er in 2023

Dit is een (externe) bijdrage van Independer