Untitled Design 3

Een tuinset kopen: welke stijl past het beste bij mij?

Is jouw tuinset aan vervanging toe, of ben je toe aan iets nieuws? Dan herken je deze moeilijke situatie vast wel: het aanbod aan tuinsets is enorm! Zo moet een tuinset comfortabel zijn, het moet mooi aansluiten bij jouw tuin en er bestaan allerlei verschillende materialen. Wij helpen jou hieronder op weg als jij ook met dit dilemma worstelt. Lees je mee?

1. Landelijk

Natuurlijk, robuust en stijlvol zijn woorden die passen in een landelijke tuin. Een landelijke tuin is meestal tijdloos en straalt rust uit. Vaak worden er natuurlijke materialen gebruikt in een landelijke tuin zoals oud hout en eikenhout. Wanneer jij ook een landelijke tuin hebt of wilt creëren, kun je kiezen voor een loungeset die gemaakt is van hout. Zet deze neer onder een overkapping of op een mooi terras met oude waaltjes. Dit straalt een en al gezelligheid uit. Wel moet je eraan denken dat een houten tuinset zal gaan verkleuren in de loop van de tijd, maar in een landelijke tuin nemen we dat vaak voor lief.

2. Modern

De moderne tuin zien we steeds meer. Deze tuin kenmerkt zich vaak door een strak tuinontwerp met grote keramische tegels, een grote border en een moderne schutting. Vaak zijn dit de tuinen die het minst onderhoud nodig hebben. Is dit een omschrijving van jouw tuin, maar mist de moderne tuinset? Dan kun je gaan voor een tuinset gemaakt van aluminium. Aluminium is een heel licht materiaal. Het voordeel hiervan is dat je de tuinset makkelijk kunt verplaatsen, bijvoorbeeld wanneer de winter eraan komt. Daarnaast zal aluminium niet snel verweren. Naast een aluminium tuinset zijn er nog meer tuinmeubelen die passen bij een moderne tuin: je kunt tegenwoordig al deze tuinmeubelen online bekijken én bestellen.

3. Ibiza

Een Ibiza-tuin straalt warmte en gezelligheid uit. Meestal wordt er in een Ibiza-tuin gebruik gemaakt van lichte kleuren, zoals witte muren en wit tuinmeubilair. Een tuinset die mooi aansluit in jouw Mediterrane tuin is een tuinset gemaakt van wicker in een lichte kleur. Wicker is een kunststof materiaal dat wordt gespannen om een aluminium of stalen frame. Doordat dit materiaal wordt gevlochten heeft het wel wat weg van rotan, wat precies aansluit in jouw Ibiza-tuin. Maak deze tuinset compleet met bijpassende kussens, witte bloempotten en hang bijvoorbeeld wat gordijnen op aan jouw overkapping: typisch Ibiza!

4. Japans

Ben jij dol op een traditionele, Oosterse tuin die kalmte uitstraalt? Dan past jouw stijl in het straatje van de Japanse tuinen. Vooral water speelt in deze tuinen een prominente rol. Water – en dan met name het geluid – heeft een kalmerend effect. Ook wordt er vaak in een Japanse tuin bamboe en riet gebruikt, dus daar past een natuurlijke tuinset het beste bij. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een houten tuinset, maar je hebt ook tuinsets die gemaakt zijn van aluminium die goed staan in een Oosterse tuin. 

5. Duurzaam

Milieubewust leven wordt steeds belangrijker. Er wordt steeds meer aandacht geschonken aan het milieu en duurzaamheid. Zo ook in de tuinen. Je kunt duurzaam tuinieren op verschillende manieren: afval composteren, regenwater opvangen en het starten van een eigen moestuin. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van materialen als duurzaam hout. Duurzaam hout is bijvoorbeeld kastanje- of eikenhout. Dit zal bovendien niet zo snel rotten. Dat betekent dat het lang meegaat en jij dus extra lang kunt genieten van jouw duurzame tuin.

6. Een combi

Heeft jouw tuin een combinatie van de bovengenoemde stijlen? Dat is niet erg, want je hoeft je niet per se vast te pinnen op een bepaalde stijl. Je kunt namelijk ook prima een aantal stijlen met elkaar combineren: dat is immers net zo leuk, want zo kun jij jouw eigen draai aan de stijl geven. Een Ibiza-stijl gaat bijvoorbeeld heel goed met een modern vleugje.

Dit is een externe bijdrage februari 2022