Bedwantsen 1

Bedwantsen bestrijden, 6 dingen die je wil weten! 

Brrrrr, bedwantsen in bed. Je moet er niet aan denken. Gelukkig zijn er trucjes om te voorkomen dat deze bloedzuigende parasieten door je bed lopen. De Santé schoonmaak coach Suusmaaktschoon geeft tips.

Bedwantsen zijn dol op mensen. Ze voeden zich namelijk met jouw bloed. Bedwantsen kunnen wel een jaar zonder voedsel. Daarnaast zijn ze meesters in het zich verplaatsen. Zo kruipen ze met gemak in je tas en blijven daar zitten tot ze een warm bed of een fijne bank vinden waar ze vervolgens eitjes uitbroeden.

Bedwantsen herkennen

Bedwantsen kun je met het blote oog zien. De volwassenen zijn bruin van kleur, maar als ze flink wat bloed hebben gedronken dan verkleuren ze rood of donkerbruin. Ze hebben een ovale vorm en zijn ongeveer 4 tot 7 mm lang. Ruik je een raar soort zoetige lucht in je bed dan zou dat goed door dit ongedierte kunnen komen. De geur wordt ook wel vergeleken met de geur van vuile was.

Bedwantsen uitslag herkennen

Heb je last van uitslag en wil je weten of dit door bedwantsen komt? Bekijk de uitslag dan goed. In het midden van de rode vlekjes is het iets donkerder, dat is de plek waar de bedwants gebeten heeft. Zijn het clusters of een lijn van beten? Grote kans dat je gebeten bent door bedwantsen, zij kiezen vaak een bepaald deel van je huid en gaan daar flink op los.

In je bed zie je vaak kleine bloedvlekjes omdat jouw bedwants-beet contact maakte met het beddengoed.

6 gouden tips om van bedwantsen af te komen

  1. Stofzuig met grote regelmaat je huis. Heb je het vermoeden dat er al bedwantsen in jouw huis zijn, gooi de stofzuigerzak na het zuigen weg. Zo voorkom je dat ze weer uit de stofzuigerzak kruipen.
  2. Afgebladderde verf of afgescheurd behang kun je het beste snel repareren zodat bedwantsen minder plek hebben om verstoppertje te spelen.
  3. Was je beddengoed op 60° zodat eventuele eitjes sneuvelen en er geen nieuwe bedwantsen bij komen.
  4. Bedwantsen kun je ook dood laten vriezen in de vriezer. Stop kleding en beddengoed een nachtje in een afgesloten zak in de vriezer en het is einde oefening.
  5. Je kunt ook bedwantsen bestrijden met stoom. De hoge temperatuur van een stoomreiniger zorgt ervoor dat deze parasieten en de eitjes sneuvelen. Ook als de beestjes in je matras zitten, is er kans van slagen omdat de stoom tot enkele centimeters diep door de stof heen dringt.
  6. Net als lavendelolie houden ze ook niet van tea tree olie. De meeste mensen vinden dit luchtje ook niet echt aantrekkelijk, maar ben je radeloos dan is het het proberen waard. Je vult een spuitflesje met water en doet er 20 druppels tea tree olie bij. Nu kun je alles onderspuiten waar die beestjes zich bevinden.

Tekst: Suusmaaktschoon, beeld: GettyImages

Inspiratie nodig voor vegan eten? Every Day Vegan van Lenna Omrani (Kosmos Uitgevers, ISBN: 9789021581309).

Lennaomranikosmos
Bestel hier