7 redenen om altijd azijn bij het wasgoed te gebruiken

Ken jij Suus maakt schoon al? Als je een stralend schoon huis wil, en tips om dingen snel, makkelijk en milieuvriendelijk schoon te krijgen, dan moet je bij Suus zijn. Speciaal voor Santé gaf ze ons deze tip: waarom je altijd azijn bij het wasgoed moet gebruiken. Hier lees je waarom.

1. Azijn verwijdert vieze geur uit je kleding

Om vieze luchtjes uit je kleding te verwijderen doe je een kopje azijn bij het wasgoed. De zure bestanddelen uit de azijn neutraliseren de stank.

Bij een zeer sterke of muffe lucht moet je het wasgoed laten weken. Doe twee kopjes natuurazijn in een emmer, vul die met water en laat het kledingstuk een nachtje weken. Was het de volgende dag in de wasmachine en alle vieze luchtjes zijn verdwenen.

2. Gebruik azijn als wasverzachter

Door een kopje natuurazijn in het bakje van je wasmachine te gieten waar je anders de wasverzachter in doet (het bakje met het bloemetje!) heb je hetzelfde effect als wanneer je met wasverzachter wast. De azijn verwijdert namelijk het kalk uit water, waardoor je was een stuk zachter wordt.

Voor het resultaat maakt het niet uit of je schoonmaakazijn of natuurazijn gebruikt, maar voor het milieu is natuurazijn beter!

3. De ultieme vlekverwijderaar

Heb je bloedvlekken, koffievlekken, theevlekken, deodorantvlekken of andere narigheid in je kleding die je er niet zo snel uit krijgt? Meng dan drie delen azijn met een deel water in een emmer, laat het textiel een nachtje weken en was het daarna in de wasmachine.

Voor theevlekken kun je nog een eetlepel Dreft toevoegen aan het sopje.

4. Azijn tegen eczeem en andere huidirritatie

Azijn verwijdert zeepresten uit kleding, en mensen met een gevoelige huid kunnen juist daar extra gevoelig op reageren. Doe een flinke kop azijn in het bakje van de wasverzachter en de zeep krijgt geen kans meer om je huid van slag te maken.

DierDier

5. Azijn maakt vergeelde kleding weer wit

Is je witte kleding groezelig en gelig geworden, dan krijg je ze weer spierwit door een kopje azijn met vijf kopjes water in een pannetje aan de kook te brengen. Doe je witte kledingstuk erbij en laat het een nachtje weken. Daarna was je het kledingstuk volgens de wasvoorschriften.

Is het wit van je kleding zo vergeeld dat ook dit niet helpt, dan kun je het ook onderdompelen in pure azijn of bij wijze van uitzondering schoonmaakazijn.

6. Azijn voorkomt dat je kleding gaat rafelen

Je hebt het vast wel eens meegemaakt, dat je leuke nieuwe truitje na een paar wasbeurten gaat rafelen. Azijn voorkomt dat dit gebeurt. Een kopje toevoegen in het bakje met het bloemetje en klaar.

7. Azijn verlengt de levensduur van je wasmachine

In feite is (natuur)azijn onmisbaar bij je dagelijkse was. Je kunt gerust bij iedere wasbeurt een scheut azijn in de wasmachine doen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat alles zuur gaat ruiken -integendeel. Met azijn heb je nooit meer last van stinkende wasjes, schimmels of wasgoed dat gaat pluizen of rafelen. Suus maakt schoon: “Er gaat bij mij een fles natuurazijn per week doorheen en gelukkig is het voor een appel en een ei te koop bij alle supermarkten 🙂 Succes met wassen allemaal!”

Met dank aan www.suusmaaktschoon.nl, beeld: Getty Images

Tip van de redactie

Klik hier
BESTEL HIER