Lille

6 tips voor een stedentrip naar Lille

Niet eens zo heel ver weg van Nederland, ligt het Franse Lille. Een verrassende stad met veel culturele hotspots, gezellige winkeltjes en fijne plekken om heerlijk te eten.

In de zomer van 2024 vinden de Olympische Zomerspelen plaats in vier verschillende steden door Frankrijk. Van 15 februari tot en met 15 mei krijg je bij aankoop van een Time to Momo-gids in de boekhandel, De Gratis Gids 2024 cadeau met daarin de vier steden Parijs, Lille, Lyon en Marseille waar de Olympische Zomerspelen plaatsvinden. Voor dit artikel is er gekozen om één stad in het bijzonder uit te lichten, namelijk Lille. 

Boekje Time To Momo

Op naar Lille!

Je gaat Lille ontdekken! Lille is een stad vol contrasten. Levendig en jong met een rijke geschiedenis boordevol architecturale parels, eeuwenoude straatjes en historische monumenten. In Lille wandel je door diverse wijken en ontdek je tal van culturele hotspots en verrassende bezienswaardigheden. Daarbovenop heeft deze stad nog meer voor je in petto. Boeiende musea, hippe winkeltjes, mooie parken en ontelbaar veel plekken om lekker te eten en drinken. 

TEKST INE MOREELS (VIA UITGEVERIJ MO’MEDIA) | BEELD VINCENT VAN DEN HOOGEN

Highlights in Lille

 • Cathédrale Notre-Dame de la Treille
  De eerste steen van de neogotische kathedraal van Lille, de Cathédrale Notre-Dame de la Treille, werd gelegd in 1854. Uiteindelijk duurde het tot 1999 tot de werken voltooid waren. De moderne en controversiële voorgevel is eenontwerp van Pierre-Louis Carlier en Peter Rice en bestaat uit 110 doorschijnende marmeren platen, opgehouden door een stalen constructie. De façade is versier met een roosvenster van kunstenaar Kijno. Binnen ontdek je zeven kapellen met prachtige mozaïeken. Loop ook even om de kathedraal heen. Aan de rechterzijde staat een opvallende klokkentoren uit 1874.
 • Lill’Art Gallery
  Fan van vernieuwende hedendaagse kunst? Als je Lill’Art Gallery binnenstapt, kom je in een wondere wereld terecht vol figuratieve schilderijen en unieke beeldhouwwerken. Deze prachtige galerie moet je zeker gezien hebben.
Bw Lil W1 Lk Lillartgallery Vincent Van Den Hoogen 2544
BEELD VINCENT VAN DEN HOOGEN
 • Culinaire ontdekkingstocht door de wijk Vieux-Lille
  De culinaire plekken in deze wijk zijn er te veel om op te noemen, daarom tippen we er hier twee. Je trip is niet compleet zonder een bezoek aan Méert. In een prachtig historisch pand aan de Rue Esquermoise vind je een theesalon, een restaurant en een winkel. Als je hier binnenstapt, krijg je het gevoel dat je in de belle époque bent beland. De gevulde wafels met vanille uit Madagaskar zijn de specialiteit van het huis. Je kunt er ook thee, chocolade en verfijnde gebakjes proeven of kopen voor thuis. Geniet van een afternoon tea in een decor vol pracht en praal of van een maaltijd in het stijlvolle restaurant achterin.
 • Eten bij Bloempot 
  In een oude schrijnwerkerij ligt achter een blauwe poort het veelgeprezen restaurant Bloempot verscholen. Chef Florent Ladeyn werd bekend bij het grote publiek dankzij het televisieprogramma Top Chef. Hij werkt enkel met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Zijn creaties, met biologische groenten en kruiden in de hoofdrol, zijn zowel simpel als verfijnd. Ga voor het verrassingsmenu, dat je een totaalervaring van de Frans-Vlaamse keuken biedt, of kies van de kaart.
Bw Lil W1 Ed Bloempot Vinvent Van Den Hoogen 2469
BEELD VINCENT VAN DEN HOOGEN

Lees ook: 7 tips voor een stedentrip naar Gent

 • Shoppen 
  De Rue de la Monnaie is de winkelstraat bij uitstek in Vieux-Lille. Er zijn heel wat leuke boetieks en delicatessenwinkels. Ellen Desforges is een goed adres als je op zoek bent naar thee, servies, woondecoratie of Japans textiel. Antoine & Lili is met al die felle kleuren misschien wel de opvallendste winkel van de straat. Je koopt er retro damesmode met kleurrijke patronen. Bij La Bottega vind je Italiaanse lekkernijen: olijfolie, wijn, deegwaren, kaas en charcuterie.
 • Loop een rondje door het groene hart van de stad 
  Het Parc de la Citadelle is het groene hart van de stad. Wandel over de idyllische Pont Napoléon naar het ‘Central Park’ van Lille. De 17e-eeuwse citadel is een stervormig bouwwerk dat nog steeds in gebruik is door het Franse leger. De ‘koningin onder de citadellen’ is niet toegankelijk voor het publiek. Wandelen of joggen rond de citadel kan wel. Op de website vind je routes voor een wandeling in een bosrijke omgeving. Le Quartier Libre heeft een toffe bar met een zomers terras en organiseert sportieve en culturele evenementen.
Lille Local
BEELD VINCENT VAN DEN HOOGEN

Over Time to Momo local Ine Moreels 

Ine woont al haar hele leven in Kortijk. Ze houdt van reizen, en schrijft daarover in haar blog. In het weekend neemt ze graag de trein naar het bruisende Lille, dé plek voor fijnproevers en cultuurminnaars. Haar toppers: een culinaire ontdekkingstocht door Vieux-Lulle of een wandeling rond de citadel.