Untitled Design 71

4 tips om actief te blijven terwijl je vanuit huis werkt

Werk jij veel thuis? Dan kan genoeg bewegen er zomaar bij inschieten. Met deze 4 tips zorg je ervoor dat je actief blijft terwijl je vanuit huis werkt.

Veilig internetten

Je kunt verschillende apps downloaden om je dagelijkse activiteiten bij te houden, van stappentellers tot complete workouts. Deze apps houden veel persoonlijke informatie bij, waardoor het extra belangrijk is dat je privacy beschermd blijft. Schakel daarom altijd een VPN in voordat je deze apps gaat downloaden en gebruiken. Vooral als je van plan bent om de apps buitenshuis, dus via een openbaar netwerk, te gaan gebruiken. Een VPN inschakelen gaat heel makkelijk met een app voor je mobiele telefoon. Je kunt ook kiezen voor een VPN voor Windows of voor Mac. Zo bescherm je al je apparaten tegen hackers en malware.

Tips om actief te blijven

Het menselijke lichaam is er niet voor gemaakt om elke dag urenlang voor de computer door te brengen. Om gezond te blijven zouden we wekelijks minimaal tweeëneenhalf uur moeten bewegen. Toch sluipt een zittende levensstijl er ongemerkt in als we grotendeels vanuit huis werken. Daarmee neemt ook het risico op onder andere diabetes, kanker, een hoog cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten toe. Om dit te voorkomen kun de je volgende 4 tips opvolgen:

1. Maak het jezelf niet te makkelijk

We zijn eraan gewend om onze werkplek zo efficiënt mogelijk in te richten. Dat wil zeggen dat we eigenlijk alles binnen handbereik willen hebben. De telefoon ligt naast je, je kop koffie op armlengte en de printer staat twee stappen van je bureau vandaan. Probeer je werkplek zodanig in te richten dat je ook echt in beweging moet komen om bij je spullen te komen. Leg je telefoon in een andere ruimte en loop de trap af om een slok koffie te drinken. Zo maak je, vrijwel ongemerkt, al heel wat extra stappen op een dag.

2. Ga staan

Een traditionele werkplek bestaat uit een bureau en een bureaustoel. Als je rugklachten wilt vermijden, is het hoe dan ook verstandig om een ergonomische bureaustoel aan te schaffen. Nog beter is het om te gaan staan. Je traint zo meteen je rug- en beenspieren en je zorgt voor een goede doorbloeding.

Er zijn speciale stabureaus te koop, waarvan je de hoogte kunt afstellen op je eigen lichaamslengte. Als je liever geen geld wilt uitgeven aan een stabureau kun je er zelf ook een creëren. Zorg er wel voor dat het scherm van je computer op ooghoogte is, zodat je geen last krijgt van je nek.

3. Doe regelmatig rek- en strekoefeningen

Las regelmatig een korte pauze in om een paar rek- en strekoefeningen te doen. Dit hoeft niet lang te duren. Met vijf minuten per gewerkt uur kom je al een heel eind. Maak cirkelbewegingen met je schouders en je armen. Draai je hoofd van links naar rechts en van voor naar achter. Recht je rug en draai met je bovenlichaam naar links en naar rechts. En voeg daar nog een paar squats aan toe voor de been- en bilspieren.

4. Doe een korte work-out

Je hoeft geen half uur te besteden aan je work-out, hoewel dit natuurlijk wel ideaal zou zijn. Als je weinig tijd hebt, kun je ook heel goed kiezen voor een work-out van bijvoorbeeld vijf of zeven minuten. Er zijn verschillende fitnessapps die zulke korte work-outs aanbieden. Zo train je in een mum van tijd alle belangrijke spieren en haal je het meeste uit je koffiepauzes.

DIT IS EEN EXTERNE BIJDRAGE

Tip van de redactie