Edinburgh

10 tips voor een stedentrip naar Edinburgh

Het nieuwe boek Time to Momo Edinburgh verscheen onlangs. Local Marijke Cortenbach deelt daarin haar favoriete plekken in de Schotse stad. Van kastelen tot mooie uitzichten: ze zet 10 favorieten voor ons op een rijtje. Tijd om naar Edinburgh te gaan!

Kasteel, pubs, hippe buurten & live folkmuziek

Je zou haast denken dat de kasteelheren te paard zo langs je komen denderen in Edinburgh. Je loopt door kleine straatjes langs oude huizen, veel pubs hebben hun ouderwetse charme behouden en boven op de heuvel pronkt een middeleeuws kasteel. De hippe buurten vol winkels zijn kenmerkend voor deze stad. Ga ’s avonds vooral de pub in, er speelt elke avond wel een folkbandje. Neem een glas whisky erbij en je Schotse gevoel is compleet. Of eet je liever een portie ‘haggis’? En neem zeker je wandelschoenen mee: vanuit de stad loop je zo richting Arthur’s Seat, een uitgedoofde vulkaan met geweldig uitzicht over de stad.

Lees ook: 6 x waarom een weekendje weg goed is voor je relatie

TEKST MARIJKE CORTENBACH (VIA UITGEVERIJ MO’MEDIA) | BEELD DAVID IN DEN BOSCH

Highlights in Edinburgh

 • Edinburgh Castle 
  Vanuit vele hoeken van de stad zie je het majestueuze Edinburgh Castle op de heuvel liggen, dat ’s avonds prachtig is verlicht. Dit middeleeuwse kasteel is de thuisbasis van Schotlands geschiedenis. Bewonder de kroonjuwelen in de koninklijke schatkamer en de beroemde Stone of Destiny en leer over Schotlands militaire geschiedenis in het National War Museum Scotland. Mis de dagelijkse kanonschoten van de One O’Clock Gun niet en geniet van het uitzicht over de stad.
 • Arthur’s Seat 
  Voor het mooiste uitzicht over de stad ga je naar de top van de uitgedoofde vulkaan, Arthur’s Seat. Dit is de hoogste top van de heuvels in Edinburgh, 251 meter boven de zeespiegel. Hoop op mooi weer en trek stevige gympen aan voor de anderhalf tot twee uur durende wandeling (naar boven en weer terug). Er zijn verschillende paden die je kunt nemen naar de top: alleen de laatste paar meters wordt het flink steil en is het een beetje klauteren.
 • Traditionele pub The World’s End
  The World’s End maakt deel uit van de Flodden Wall, de stadsmuur van de historische oude stad die vroeger het ‘het einde van de wereld’ aanduidde. Drink in deze traditionele pub een lokaal biertje, zoals de Innis & Gunn, of laat je adviseren over een Schotse whisky. Het menu staat vol klassiek Britse gerechten zoals steak pie en fish-and-chips. In het weekend vind je hier traditionele en moderne muzikanten.
 • Gordon Nicolson Kiltmakers
  De traditionele kilt wordt door Schotse mannen nog steeds gedragen bij officiële gelegenheden, zoals bruiloften. Bij Gordon Nicolson Kiltmakers kun je terecht voor authentieke kilts die met vakmanschap gemaakt zijn. Ook als je zelf geen behoefte hebt een kilt aan te schaffen, is het leuk om hier even rond te neuzen en vragen te stellen. Blader zeker door de boeken met verschillende tartans, de geruite patronen waaraan te zien is bij welke clan de kiltdrager hoort.
Edinburgh
BEELD DAVID IN DEN BOSCH
 • Monkey Barrel Comedy
  Monkey Barrel Comedy is een comedypodium met een line-up van bekende en talentvolle komieken uit de hele wereld, met zowel opkomende artiesten als gevestigde namen. De intieme sfeer van de locatie zorgt voor een direct contact tussen het publiek en de artiest. Neem een kijkje op de website om te zien welke shows er zijn en boek een ticket. Je kunt er ook pizzapunten bestellen, het personeel brengt ze tijdens de show in een mandje naar je toe.
 • Scottish National Portrait
  Voor inzicht in de Schotse geschiedenis en cultuur moet je naar de Scottish National Portrait Gallery. Dit museum is gevestigd in een gebouw in neoklassieke stijl, ontworpen door de bekende architect Sir Robert Rowand Anderson. Je vindt er een indrukwekkende collectie portretten van beroemde Schotten; van oude koningen en koninginnen tot hedendaagse kunstenaars en schrijvers. Naast portretten bevat de collectie fotografie, beeldhouwkunst en andere kunstwerken.
 • Greyfriars Kirkyard
  Greyfriars Kirkyard heeft de reputatie de meest spookachtige begraafplaats ter wereld te zijn. Veel prominenten zijn hier begraven, maar de begraafplaats is vooral bekend vanwege Greyfriars Bobby, het hondje dat veertien jaar lang terugkwam naar het graf van zijn baasje en hier nu ook een standbeeld heeft gekregen. Harry Potter-fans moeten zeker even rondlopen om te zien welke graven J.K. Rowling inspiratie zouden hebben gegeven voor namen in de boeken.
 • St. Stephen Street
  Vintageliefhebbers mogen St. Stephen Street niet overslaan. Hier sla je zeker je slag bij Skinny Pig, Those Were The Days Vintage, Miss Bizio Couture en Elaine’s Vintage Clothing. Elaine verkoopt rekken vol vintage jurken, topjes, jasjes, broeken, truien – waaronder ook designerkleding – uit de jaren 30 tot en met 80. Ze weet van elk kledingstuk uit welke periode het komt.
 • Stockbridge Market
  Direct aan het water van Leith wordt elke zondag de gezellige boerenmarkt Stockbridge Market opgezet. Kleine onafhankelijke handelaren verkopen er hun waren, waaronder kaas, biologische groenten en fruit, zelfgemaakte taarten en bonbons. Snelle trek? Je vindt er ook streetfood. Naast alle etenswaren zijn er kraampjes met lp’s, kunst, handgemaakte zeep en nog veel meer.
 • Dean Village
  Dean Village is een juweeltje, gelegen langs het Water of Leith. Vroeger was het een zelfstandig dorpje midden in de stad. Het heeft schilderachtige geplaveide straatjes, weelderige tuinen en historische architectuur. De geschiedenis van het dorp gaat terug tot de 12e eeuw, toen er veel handel was dankzij de molens en de kracht van het Water of Leith.
Marijke Bw
BEELD DAVID IN DEN BOSCH

Over local Marijke Cortenbach

Marijke studeerde Engels in Utrecht en verhuisde daarna naar Belfast, vervolgens naar Edinburgh. Ze bezoekt graag nieuwe restaurantjes, is altijd te porren voor een pubquiz met vrienden of een avondje naar comedyclub Monkey Barrel. Je komt haar zeker tegen als er een vintage- of boerenmarkt is en ze is fan van de vele charity shops in haar stad.

Marijke Cortenbach