Was Drogen In De Winter

Zo droog je lakens als het buiten koud is

Niet alles kan in de droger, of misschien heb je helemaal geen droger. Hoe krijg je lakens droog als het buiten koud is? Santé’s schoonmaakexpert Suus geeft tips.

Lakens sneller drogen met de centrifuge

Heb je een wasje gedraaid, dan kun je je lakens direct aan de waslijn hangen, maar je kunt ook, zodra de was klaar is, nog eens het centrifugeprogramma aanzetten. Zo wordt er nog meer water uit je wasgoed verwijderd.

Het kost wel wat extra stroom, maar het verkort de droogtijd. Bovendien: gaat je was erna in de droger dan zal de droogtijd daarvan weer een stuk korter zijn. Helemaal als je er vervolgens ook nog eens drogerballen bij doet.

Lakens drogen met genoeg ruimte

Als jouw lakens te dicht op elkaar hangt, kan het soms erg lang duren voordat het droog is. Zorg ervoor dat lakens en de andere was niet tegen elkaar aan hangen, dat scheelt in droogtijd.

Mocht je een nieuw wasrek kopen, kies dan een wasrek waarvan de lijnen niet te dicht op elkaar zitten en zorg ook voor genoeg ophangruimte.

Lakens drogen in de logeerkamer

Heb je het geluk dat je een logeerkamer hebt, gebruik dan de logeerkamer, en anders de overloop op zolder of een ongebruikte kamer voor je droogrek. Zorg dat de ruimte genoeg geventileerd is zodat het vocht niet blijft hangen. Open een raampje en sluit de deur zodat de lucht kan circuleren.  

Heb je wat minder ruimte dan is de badkamer ook zeker een optie zijn, als er maar geventileerd kan worden!

5 Tips Om De Witte Was Wit Te Houden zo hou je je witte kleding hagelwit

Lakens drogen in de winter met kledinghangers

Heb je een gordijnroede dan kun je die perfect gebruiken om kledinghangers met gewassen lakens eraan te hangen. Je zet vervolgens het raam op een kier en laat de buitenlucht zijn werk doen. Bijkomend voordeel is dat je lakens minder kreuken en vervolgens makkelijker te strijken zijn, als je dat al zou doen natuurlijk.

Lakens drogen bij de radiator

In principe is een radiator niet geschikt om te gebruiken als wasrek. De ketel zal harder moet werken waardoor de verwarmingskosten zullen stijgen. Slecht plan dus!

Wil je toch je wasgoed bij de radator laten drogen, dan kun je beter een radiator wasrek aanschaffen. Zo kun je toch je was snel laten drogen, zonder dat dit ten koste gaan van de stookkosten.

Buiten de was drogen in de winter

Veel mensen hangen als het koud is helemaal geen was meer buiten. Het duurt wat langer voordat je was droog is dan op een tropische zomerdag, maar nog steeds is buiten de was drogen de beste manier, ook als het buiten koud is.

Lees ook: 5 dingen die je beter niet in de droger kunt doen

50 tips tegen de winterdip


Op een koude, zonnige winterdag kun je prima het wasgoed buiten aan de lijn laten wapperen. Muffe geurtjes verdwijnen direct. Natuurlijk voelt het wasgoed koud aan zodra je het weer naar binnen haalt, maar hangt het een lange dag buiten in de wind, dan zal je lakens aan het einde van de dag weer kunnen opbergen.

Een goedkope truc

Een hele goedkope oplossing om je lakens sneller te laten drogen is: schud ze flink op voordat je ze aan de lijn hangt. Dit is vooral handig als je de centrifuge op laag hebt staan.

Een andere mogelijkheid is om de lakens nog even extra uit te wringen voordat je ze uithangt. Doe dit niet te hard want dan beschadigt het textiel misschien.

Lees ook: dit is de goedkoopste supermarkt

De was drogen als het vriest

Het komt zelden voor dat het zowel ‘s nachts als overdag vriest. Maar áls dat gebeurt dan kun je je lakens vriesdrogen. Het grote voordeel is dat ze daardoor super zacht worden en ook nog eens kreukloos. Je moet er wel wat tijd voor uittrekken. Dus ‘s ochtends het wasje draaien en vervolgens de hele dag buiten hangen.

Vriest het overdag niet en is het koud en vochtig, dan is buiten drogen in de winter vaak geen goede optie. Je lakens zullen vochtig blijven. Aangezien de verwarming op een koude dag flink staat te loeien, zal je was binnen stukken sneller drogen!

Zo zie je, trucjes te over om je wasgoed lekker snel droog te krijgen als je geen droger wil gebruiken of hebt.

Tekst: suusmaakschoon, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Princess smartkachel van glas

Princess Kachel Ad
Shop