Waarom Is Het Zo Koud In Huis

Waarom is het zo koud in huis?

Staat de verwarming aan, maar is het nog steeds koud in huis? Misschien heb je last van een luchtlek, waardoor het tocht. Met deze tips zorg je dat het warmer blijft in huis.

Wat is een luchtlek?
Een luchtlek betekent dat er lucht binnenkomt door kieren en gaten in je huis. Het kan ervoor zorgen dat het tocht en dat je huis niet goed opwarmt. De energierekening kan daardoor hoger uitvallen; je blijft maar stoken, omdat de lucht in huis niet goed opwarmt. Het is daarom slim om tocht in huis aan te pakken.

Lees ook: de natuur in als medicijn

Hoe vind je de luchtlekken?
Waar is het koud in je huis? Speur naar kieren en naden en voel met name bij de ramen en deuren of het er tocht. Als hulpmiddel kun je eventueel een stokje wierook gebruiken. Als het ergens tocht zie je de rook wegwaaien.

Pak je ramen en deuren aan
Ramen en deuren zijn vaak de grootste boosdoeners van tochtige plekken in huis. Je kunt kieren dichtkitten, tochtstrips plaatsen en dikke gordijnen voor het raam hangen als extra isolatie.

Lees ook: wordt het de koudste winter in honderd jaar?

Koud in huis? Bestudeer ook de buitenkant van je huis
Zitten er barsten aan de buitenkant? Hier kan ook kou intrekken. Om grotere luchtlekken te repareren, heb je soms de hulp van een deskundige nodig.

Lees ook

Beeld: gettyImages, tekst Santenl

Tip van de redactie

In slechts 7 minuten laad je deze elektrische kruik op. Zonder gedoe met water, met automatische thermostaat die bij 70 graden stopt. Dankzij drievoudige lekbeveiliging extra veilig. Plus: een vak om je handen te verwarmen Voor meer informatie. Wat wil je nog meer? Voor meer informatie klik op onderstaande button.