Citroenen

Vijf schoonmaaktips met een citroen

Heb jij nog citroenen in de koelkast liggen? Daar kun je véél meer mee dan alleen je drankjes opleuken. Schoonmaken, bijvoorbeeld.

Citroenen zijn behalve lekker en gezond een hele goede vervanging voor chemische schoonmaakproducten. Door het zure sap en de frisse schil kun je er geurtjes mee neutraliseren, hardnekkige vlekken mee oplossen en mee ontvetten. When life gives you lemons…

Magnetron en oven ontvetten

Het schrobben van je magnetron kan behoorlijk onsmakelijk zijn, zeker als je de aangekoekte restjes van je lunch van vorige maand tegenkomt… Week daarom eerst al het vuil los door een schaaltje water met citroensap in de magnetron te zetten. Laat deze 3 tot 5 minuten draaien op de hoogte stand, tot het water kookt. Wacht nog een minuut of 5 met het openen van de deur, zodat de stoom goed zijn werk kan doen. Doekje erdoorheen en je magnetron is weer als nieuw.

Dit kun je ook met je oven doen. Vul een ovenschaal met water en het sap van een citroen en laat deze 30 minuten in een oven van 250 graden staan. Laat de oven helemaal afkoelen en gebruik een spons om het vuil te verwijderen.

Houten snijplank reinigen

Een grote houten snijplank voelt lekker bourgondisch om mee te werken, maar het hout wordt snel onhygiënisch als je de plank niet goed schoonhoudt. Zeker als je er ook tomaten en knoflook op snijdt, kunnen er vlekken en geurtjes in trekken. Strooi wat zout op de plank en wrijf eroverheen met een halve citroen. Spoel af en herhaal wanneer nodig. Je plank is weer fris voor gebruik.

Vaatwasser opfrissen

Ook je vaatwasser kan af en toe wel een opfrisbeurt gebruiken. Zet een bakje met 250 ml. citroensap en een halve citroen in het bovenste rek van de vaatwasser. Laat ‘m vervolgens op de normale manier draaien voor een glanzende vaat en een frisse geur.

Ramen en spiegels en wassen

Zo simpel, maar wederom met groots effect: je ramen en spiegels schoonmaken met een water-citroen mengsel. Als je een écht spectaculair resultaat wilt, dan doe je een graai in de papierbak. Je krijgt namelijk de ramen streeploos en glanzend door, jawel, een krant als ramendoek te gebruiken!

Kalk verwijderen

Dit is een probleempje waar we allemaal tegenaan lopen: die witte kalkaanslag rond kranen. Gewoon even citroensap op sprayen en een kwartier laten intrekken.

Tip van de redactie

Nolon Nout bureaustoel zacht groen