Opgeruimd

Je huis opruimen én opgeruimd houden: 5 tips

Een opgeruimd huis is niet alleen fijn, maar heeft ook invloed op je mentale gezondheid. Suus maakt schoon vertelt wat de positieve effecten kunnen zijn van minder troep in je huis.

1. Rommel maakt het makkelijker om je huis schoon te maken

Wil je je huis echt goed schoonmaken, dan is het natuurlijk enorm vervelend als je tijdens het stoffen stapels tijdschriften moet verplaatsen. Ook je aanrecht krijg je niet goed schoon als er in een bepaalde hoek allemaal rommeltjes liggen. Misschien heb je zelfs de neiging om helemaal niet schoon te maken. Een stemmetje in je hoofd zegt steeds: ‘Eerst opruimen.’ Dat stemmetje heeft gelijk. Maar doe het wel meteen. Anders wordt je huis viezer en viezer.

2. Minder rommel in huis zorgt voor minder spanningen

Ben je je bewust van alle rommel in huis dan zorgt dat voor vervelende spanningen. Je bent jezelf continu aan het verdedigen. Tegen bezoek zeg je: ‘Let niet op de rommel.’ Tegen jezelf zeg je: ‘Dit weekend ga ik het echt doen!’ Ook is rommel het perfecte recept voor ruzie thuis. De een vindt het wel meevallen met de troep. De ander wordt er gek van. Voordat je het weet lig je met elkaar in de clinch en wordt het er niet gezelliger op. Minder rommel zorgt echt voor minder spanning in huis.

3. Een net huis is goed voor je concentratie

Steeds meer mensen werken (deels) thuis. Word je omgeven door troep dan leidt dat enorm af. Ten eerste omdat je die belangrijke papieren niet kunt vinden. Ten tweede omdat alle rommel om je heen voor onrust zorgt. Houd je je huis en werkplek dus overzichtelijk, dan word je veel minder snel afgeleid en kun je met volle concentratie doen wat je moet doen.

Tip

Scherm­afbeelding 2023 10 11 Om 17.24.20
Scherm­afbeelding 2023 10 11 Om 17.24.20

Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is Schoon in 10 minuten echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bekijk bij Bol

4. Minder rommel in huis minder kans op ongedierte

Papiervisjes zijn dol op al die kartonnen dozen die bij jou op zolder staan. Spinnen verstoppen zich graag, hoe meer troep hoe meer verstopplaatsen. Muizen zijn dol op rommelige voorraadkasten, daar valt altijd wel wat te halen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Is alles netjes aan kant en is je voedselwaar opgeborgen in vershouddoosjes, dan is je huis een stuk minder aantrekkelijk voor ongewenste insluipers.

5. Een opgeruimd huis beïnvloedt je humeur

Altijd rommel in huis kan je behoorlijk chagrijnig maken. Of erger nog: depressief. Je kunt er niet meer tegen, maar weet ook niet hoe je moet beginnen. Begin daarom vandaag nog met opruimen. Je fleurt er enorm van op. Zo heb ik van het weekend nog de trapkast helemaal leeggehaald en opnieuw ingedeeld. Ik denk dat ik die dag na afloop wel vijf keer de kast open en dicht heb gedaan. Gewoon om even te genieten van het resultaat. Jij kan dat ook! Iedereen kan dat.

Tekst: Suusmaaktschoon, beeld: GettyImages

Boekentip

Vaarwel Spullen
Vaarwel Spullen
BESTEL HIER

Tip van de redactie

iRobot® Roomba® e5 Robotstofzuiger
Roomba Robotstofzuiger Ad
Bestel hier