Vrienden Partner

Wat als je geen klik hebt met de vrienden van je partner?

Soms kan het zo zijn dat je simpelweg geen klik hebt met de vrienden van je partner. Wat je daaraan kunt doen (en hoe het komt) lees je in dit artikel.

Je herkent het misschien wel: je kunt het heel goed vinden met je partner, maar met zijn of haar vrienden heb je niet zo’n klik. Hoe kan dat en vooral: hoe ga je ermee om? We praten erover met socioloog Beate Völker.

Hoe kan het dat je wel bij je partner past maar niet bij zijn of haar vrienden? 

“Je kiest elkaar uit op overeenkomsten. Jij en je partner delen veel. De vrienden van je partner hebben ook vaak gelijkenissen. Maar toch kan zijn dat mensen veranderen en dat gelijkenissen niet op alle dimensies zijn. Het kan ook zijn dat je partner vroeger een beetje anders was. Dus het kan best zijn dat je partner een vriendengroep heeft die je niet zo aanspreekt.

Als je tegen zo’n situatie aanloopt, dan moet je daar wel iets mee. Als het goede vrienden zijn van je partner dan wil hij of zij ze graag zien en het contact onderhouden. En jij wilt heel veel met je partner delen. We noemen het ook wel een oninbalans in een netwerk. Je hebt een persoon met een sterke band en met een derde partij, de vrienden van je partner, heb je een zwakke band. En die partner heeft juist weer een sterke binding. Dat is niet in evenwicht.”

Lees ook: hoeveel echte vrienden heb jij?

Vrienden Sante

Stel je hebt geen klik met de vrienden van je partner. Hoe ga je hier mee om?

“Er zijn eigenlijk drie kunnen die je kunt doen,” zegt professor Beate Volker. “Je moet zelf proberen de relatie zo te veranderen dat je er zelf mee overweg kunt. Dan verander je iets aan jezelf. Daarnaast kun je het aan je partner voorleggen en vragen of die iets doet. En ten slotte kun je er uitstappen. Zo hard wordt het meestal niet gespeeld, vaak zoeken partners een middenweg. Bijvoorbeeld door af en toe mee te gaan. Dan worden het niet jouw vrienden en dan accepteer je dat je partner iets heeft waar jij niet zoveel mee te maken hebt.”

Lees ook: Hoe ga je om met mensen die geen vragen stellen?

Wat kun je zelf doen om de band te verbeteren?

“Zoek common ground. Dus iets wat je kunt delen met elkaar. Bijvoorbeeld een film die je allemaal gezien hebt, waar je over in gesprek gaat. Maar kijk ook naar de verschillen en bekijk of je daar toch iets van kan leren of iets in kan zien. Als je iemand niet mag kan dit ook aan jezelf liggen. Waarom heb ik een aversie tegen iemand? Kijk of je er een leermoment van kunt maken. En misschien krijg je er dan ook een ander gevoel bij.”

Lees ook: 4 tips om je relatie te verbeteren

Vrienden Partner 2

Hoe kan dat je met de ene mensen wel bevriend raakt maar met anderen niet?

“Dat ligt zeker aan wederzijdse interesses, maar ook aan achtergronden. Bijvoorbeeld mensen die in een soortgelijke wijk hebben gewoond, of die naar eenzelfde soort school gingen. Dat wat mensen een klik noemen is het delen van een soortgelijke achtergrond. Zonder dat je elkaar kent, heb je een moment van herkenning. Dat is leuk. Maar het kan ook dat je die gelijknissen niet hebt met elkaar.”

Kan het ook dat er totaal geen overeenkomsten zijn?

“Als er totaal geen overeenkomsten zijn en je ook helemaal niks kunt vinden, dan heb je weinig te vertellen aan elkaar. Dan is het letterlijk zo dat je in andere werelden leeft. Dan wordt communicatie heel lastig. Je kunt een common ground creëren, door samen tijd te delen en een ontwikkeling door te maken. Een klik kan dan nog wel ontstaan, maar lastig is het wel.”

Kun je met iedereen bevriend raken?

“Er zijn mensen waarbij je merkt dat je nooit goede vrienden zult worden. Dat zit hem in het laatste stukje vertrouwen. Dat is cruciaal in een vriendschap. Dat je je durft te laten zien, zoals je bent in al je gebreken. Dat je niet bang bent dat iemand over je oordeelt. Dat kun je echt alleen maar voelen als je iemand 100 procent vertrouwt. Bij sommige mensen houd je je toch nog een beetje in en blijf je gereserveerd. Dan word je misschien nooit echt vrienden, maar kun je alsnog met elkaar omgaan.

Je moet het niet als iets statisch zien. Het is nooit, ‘dit is het en niks anders’. Iedereen verandert. De klik is soms ook verraderlijk. Doms blijft het bij die ene overeenkomst en is de ander niet zo hartelijk als je zou waarderen in iemand anders. Dan is dat ook goed.”

Lees ook: tips om je relaties te onderhouden

Over Beate Völker

Prof. dr. Beate Völker is directeur bij NSCR. Ze studeerde psychologie aan de universiteit van Heidelberg, Duitsland, en promoveerde in 1995 op de structuur en de verandering van sociale netwerken in de voormalige DDR als gevolg van de politieke omwenteling. Ze promoveerde in de sociologie aan de Universiteit Utrecht. Aan die universiteit was ze hoogleraar Stedelijk leven en sociale netwerken, en voorzitter van het Departement Sociale Geografie. Völker heeft een indrukwekkende staat van dienst als wetenschapper. Haar speciale interesse gaat uit naar sociale cohesie, zoals in de vorm van vriendschapsnetwerken.

Tip van de redactie:

Liefde kan ingewikkeld zijn, maar vriendschap is nog lastiger. Wat doe je als je jarenlang bevriend bent maar een vervelend gevoel aan een afspraak overhoudt? Wie verdraag je twee weken op reis? Waar vind je nieuwe vrienden als je oude vrienden kinderen krijgen? In We hebben het over je gehad schrijft Stéphanie Hoogenberk over haar ervaring met vriendschappen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST RACHEL VIETH
BEELD GETTY IMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé

Stéphanie Hoogenberk