Wandelen Telefoon

Wandelen? Laat je telefoon achterwege

Je herkent het misschien wel: wandelen met je ogen gericht op je telefoon. Naast dat het gevaarlijk is, zorgt het ook voor een andere houding én meer stress.

Het sluipt er gemakkelijk in: even je social media of mail checken wanneer je over het zebrapad loopt of een wandeling maakt tijdens de lunch. Maar die telefoon tijdens je wandeling zorgt voor afleiding, het verandert ook je stemming, je manier van lopen en je vermogen van A naar B te komen zonder probleem. Hoe dat zit? Dat vertellen we je in dit artikel.

Langzaam lopen

Uit een artikel van The New York Times komt naar voren dat mensen met hun telefoon in hun hand gemiddeld 10% langzamer lopen dan anderen. Mensen nemen kortere stappen en blijven langer met beide voeten op de grond. Het gevolg daarvan is dat ze dan natuurlijk de andere voetgangers belemmeren, maar uiteindelijk ook minder fit worden van een wandeling. De hele tijd naar beneden kijken op je telefoon is ook zeker niet bevorderlijk voor je nek- en bovenrugspieren. En zeg nou zelf: als je op je telefoon kijkt, dan zie je nét iets vaker die loszittende stoeptegel over het hoofd.

Lees ook: Dit gebeurt er als je elke dag één uur wandelt

Wandelen Telefoon 2

Stress

Maar wandelen met je telefoon kan ook mentale gevolgen hebben, blijkt uit het artikel. Multitasken, dus bijvoorbeeld wandelen en op je telefoon kijken, zorgen vaak voor stressgevoelens. Terwijl een wandeling je juist rust zou moeten geven. Leg daarom je telefoon eens weg tijdens de wandeling en focus je op de omgeving. Daarmee zorg je (hopelijk) voor meer rust in je hoofd, in plaats van onrust door je telefoon.

Wandelen met telefoon is gevaarlijk

En tot slot: wandelen met je telefoon is gevaarlijk. Je let minder op het verkeer om je heen, doordat je gefocust bent op je telefoon. Loop je toch met je telefoon in je hand over straat? Stop ‘m dan sowieso weg bij trappen, oversteekplaatsen en onoverzichtelijke plekken. Daarmee vermijd je een hoop ellende.

Tip van de redactie

De ANWB wandelgids vol met mooie wandeling over onverharde paden. Naast dit mooie gebonden boek ontvang je ook een handzaam routeboekje, met een routebeschrijving en routekaartje die gemakkelijk mee te nemen is. In het boek vind je bij elke route een QR-code, die direct naar de Eropuit-app leidt of naar een online-routeverloop in Google Maps. Verdwalen is hiermee verleden tijd. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST RACHEL VIETH
BRON NEW YORK TIMES
BEELD GETTY IMAGES

Quinten Lange