vaker dan hij

Seksuoloog Jolien: ‘Wanneer jij meer wil dan hij’

Je hoort vaker dat hij vaker meer wil dan jij, maar het kan dus ook andersom: dat jij meer wil dan hij… Seksuoloog Jolien legt uit waar dat aan ligt en geeft advies.

“Het traditionele beeld is dat van de machoman, de jager die altijd seks wil. De man die geen mogelijkheid voorbij laat gaan, z’n penis altijd enthousiast! En het beeld van de vrouw? Zij is degene die bepaalt of het feest doorgaat, want zij wil minder vaak. Voor haar hangt er meer van af, dus zij moet kieskeuriger zijn. Vrouwen hebben hoofdpijn of zijn moe…

Maar klopt dit beeld? In mijn praktijk zie ik namelijk geregeld vrouwen die vaker seks willen dan hun man! En dan…? Wat te doen, wanneer jij meer wil dan hij?”

Lees ook de vorige blog van Jolien:Sexting, denk na en geniet

Wat zegt het over jou?

“Misschien klopt het inderdaad dat mannen vaker seks willen dan vrouwen. Er zit echter zoveel verschil tussen mannen onderling, dat dit weinig zegt over de man in jouw slaapkamer. En dat geldt ook andersom. Misschien willen vrouwen in het algemeen minder vaak seks, maar dat zegt niks over jou. Daar komt nog bij dat de zin in seks in de loop van je leven verandert. De levensfase waar je inzit, de staat van de relatie, je gezondheid en werk… Het speelt allemaal mee. Dus het kan best zijn dat jij nu degene bent die vaker wil, maar op een ander moment in jullie relatie wil hij misschien meer.

Als jij meer wil dan hij

Goed, op dìt moment in jullie relatie wil jij misschien meer dan hij… Niks vreemds dus! Maar wanneer je steeds het initiatief moet nemen of afgewezen wordt, kan dat wel erg vervelend zijn. Onzekerheid, irritatie en boosheid leiden echter tot meer verwijdering en daarin blijven hangen is dus niet de juiste weg. Er met elkaar over praten wèl!

Voel je je niet begeerd door je partner? Bespreek dat met hem. Wellicht kan hij je geruststellen. Dat hij niet altijd zin heeft, hoeft zeker niet aan jou te liggen of aan de gevoelens die hij voor jou heeft. Misschien vindt hij seks nu niet zo belangrijk of heeft hij minder zin omdat hij niet lekker in z’n vel zit. In dat geval kan het helpen om samen naar mogelijke oplossingen te zoeken. Is er iets te doen aan hetgeen stress veroorzaakt, zoals schulden of problemen op het werk? Of zou het helpen om iets aan de stress zelf te doen, bijvoorbeeld door te sporten?

Mannen voelen soms ook grote druk om seks te hebben, of ze nu zin hebben of niet. Juist omdat dat past in het traditionele beeld van de man. Wanneer je druk voelt, vergaat bij de meeste mensen echter elke zin in seks. Belangrijk dus om die druk weg te nemen, door met elkaar te bespreken dat niks moet, maar alles mag. Neem samen een bad, zeep elkaar in en zoen, maar zónder gelijk meer te verwachten!

Samen oplossingen zoeken

Het is belangrijk te beseffen dat jullie twee verschillende mensen zijn, constant onderhevig aan verandering. Het is dan ook bijna onmogelijk om allebei op hetzelfde moment, precies evenveel zin te hebben in precies hetzelfde! Maar door het probleem bespreekbaar te maken, samen naar oplossingen te kijken en druk weg te nemen, is de kans groot dat jullie een manier vinden om er goed mee om te gaan. Jij, hij en jullie relatie zijn altijd in beweging. Best mooi eigenlijk!

Meer over Jolien

jolien

Jolien Spoelstra is GZ-psycholoog en gespecialiseerd als seksuologe en relatietherapeut.

In haar praktijk, Move for Motion, praktijk voor psychotherapie, behandelt zij mensen met relatieproblemen, seksuele problematiek, angst, depressie en trauma.

Geïnspireerd door haar eigen ervaringen en de ontmoetingen in haar praktijk, schrijft zij columns over relaties, liefde, lust en seks.

Kijk voor meer informatie op moveformotion.nl.

Tip

Op zoek naar de allerlekkerste wand massager? Deze krachtige vibrator maakt jouw stoutste dromen waar met intense vibraties voor een explosieve sensatie. Met 20 vibratiepatronen en 8 snelheden kom jij helemaal los. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Gerelateerde artikelen