sexting

Seksuoloog Jolien: ‘Sexting, denk na en geniet!’

Nadat er een sekstape van haar op het internet was geplaatst, zat Patricia Paay bij Eva Jinek aan tafel. ‘Alles overziend, is dit het ergste wat je hebt meegemaakt?’, vroeg Jinek. ‘Ja!’ antwoordde Paay. ‘Je wilt gewoon dood, dit is zó erg!’

 

De laatste jaren is er veel om te doen, de schaduwkanten van sexting en het ongevraagd delen van naaktfoto’s of seksfilmpjes. Door alle negatieve berichten durven veel vrouwen er niet meer aan te beginnen. En dat in een tijd waarin ons hele leven digitaliseert, ook ons seksleven! Hoe vinden we hierin een weg?

Lees ook de vorige blog van Jolien:Zomer voorbij, relatie voorbij

Vrouwen hebben er meer last van

Hoewel uit onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen ongeveer even vaak meemaken dat sexts ongevraagd worden gedeeld, lijkt het erop dat vrouwen er maatschappelijk gezien veel meer last van hebben. Hierdoor worden vrouwen ook makkelijker slachtoffer van ‘sextortion’ (afpersing door te dreigen met openbaarmaking van erotisch materiaal) en ‘revenge porn’ (het online zetten van erotisch materiaal, vaak uit boosheid nadat een relatie is verbroken).

Want als het om seks gaat, is de regel voor de vrouw nog steeds dat je vooral niet tè vrij mag zijn. Wordt bekend dat je dit wel bent geweest, dan valt schaamte en vernedering je ten deel. En voor mannen is dit tòch anders! Heeft iemand Dave Roelvink horen vertellen hoe erg het voor hem was, nadat er een sekstape van hem verscheen?

Vrouwen reageren te vaak verwijtend

Een belangrijke kanttekening dient wel gemaakt te worden… Dat veel vrouwen zich niet vrij voelen om naaktfoto’s of seksfilmpjes te delen, wordt niet alleen veroorzaakt door mannen. Vrouwen werken hier net zo hard aan mee! Wanneer van een vrouw ongewild erotisch materiaal online gezet wordt, kan ze weinig steun van seksegenoten verwachten. Andere vrouwen reageren maar al te vaak verwijtend. ‘Had ze die foto’s ook maar niet moeten versturen!

Een dergelijke reactie wordt ‘victim blaming’ genoemd. En door van het slachtoffer een dader te maken, zullen nóg meer vrouwen zich onvrij voelen. Jammer, want we zouden juist zo veel plezier kunnen beleven aan al die digitale ontwikkelingen!

Maatschappij moet slachtoffers steunen

Wat zou er gebeuren als we de namen van degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan het ongevraagd delen van erotisch materiaal openbaar zouden maken? Ik ben benieuwd hoe erg zij dat zouden vinden… Maar het belangrijkste is dat we slachtoffers als maatschappij steunen. Dan krijgt degene die schuldig is de schuld en kunnen vrouwen zich vrij voelen om hun seksleven vorm te geven zoals zij dat willen.

Wellicht zou Patricia Paay dan slechts het volgende hebben geantwoord op die ene vraag… ‘Luister Eva, ik heb fijne seks gehad met mijn toenmalige vriend. Als onderdeel van de seksuele beleving hebben we onze vrijpartij gefilmd. Het is heel vervelend dat iets moois wat van ons was publiek is gemaakt en ik hoop dat degene die daarvoor verantwoordelijk is zich schaamt.

Ik zou zeggen… Denk na en geniet!

jolien Meer over Jolien

Jolien Spoelstra is GZ-psycholoog en gespecialiseerd als seksuologe en relatietherapeut.

In haar praktijk, Move for Motion, praktijk voor psychotherapie, behandelt zij mensen met relatieproblemen, seksuele problematiek, angst, depressie en trauma.

Geïnspireerd door haar eigen ervaringen en de ontmoetingen in haar praktijk, schrijft zij columns over relaties, liefde, lust en seks.

Kijk voor meer informatie op moveformotion.nl.

Gerelateerde artikelen