Friends With Benefits

Seksuoloog Jolien Spoelstra over friends with benefits

Wat als je vrijgezel bent en toch graag seks wilt? Jolien Spoelstra over friends with benefits.

Clara is een ondernemende carrièrevrouw van rond de dertig. In een stralend wit bloesje en hippe gympen zit ze tegenover me. Ze dompelt een theezakje in het kopje heet water dat ik haar net heb aangereikt. Wanneer het water de juiste kleur heeft, begint ze te vertellen. “Omdat ik single ben, heb ik gewoon nooit seks en weet je, daar begin ik zo langzamer- hand flink van te balen.” Voorzichtig neemt ze een slok. “Ik wil ook gewoon weleens lekker genieten”, verzucht ze vervolgens. “Hoe doen anderen dat eigenlijk, wanneer ze vrijgezel zijn?”

Single zijn

Een mooie vraag, want er zijn tegenwoordig meer vrijgezellen in Nederland dan ooit tevoren. En tja, hoe doen zij dat? Natuurlijk kunnen mensen ook heel fijne seks met zichzelf hebben en zijn er een hoop speeltjes op de markt die voor de nodige variatie kunnen zorgen. Via verschillende apps is een hook-up voor veel mensen bovendien zo geregeld. Dus ook als je single bent, hoeft het hebben van seks geen enkel probleem te zijn.

Lees ook: Je hebt de beste seks na je 50ste, volgens deze arts

Friends with benefits

“Maar ik wil liever niet zomaar met een vreemde vent naar bed”, zegt Clara gedecideerd. “Echt prima als mensen dat doen, hoor. Ik heb het zelfs ook weleens gedaan. Maar de seks is vaak niet al te best als je elkaars lijf helemaal niet kent… en het voelt trouwens ook onveilig.” Ze schudt haar hoofd en concludeert: “Nee, onenightstands zijn niks voor mij.” “Oké,” reageer ik, “je hebt dus het liefst seks in een relationele context, als ik het goed begrijp. Met iemand die je goed kent en bij wie je je veilig voelt.” Clara knikt. “Maar je bent nu single.” Ze knikt opnieuw. “Goed, dan zijn er eigenlijk maar twee opties: doorgaan met wat je nu doet, oftewel, wachten tot je een leuke vent vindt om een relatie mee aan te gaan en seks mee te hebben, óf…”

Clara trekt haar wenkbrauwen omhoog in de hoop dat ik met een betere optie kom. “Of… een leuke vriend vragen of die het ziet zitten om af en toe casual sex te hebben zolang je nog geen relatie hebt.” Clara ademt ineens lang uit, alsof ze haar adem net iets te lang in had gehouden. “Wat grappig dat je dat oppert”, zegt ze dan en ze klinkt een beetje opgelucht. “Ik heb een vriend met wie ik vroeger een keer seks heb gehad. Alleen kwamen we toen beiden tot de conclusie dat de seks heel fijn was, maar dat we geen relatiemateriaal voor elkaar zijn.” Ze begint breeduit te lachen. “Misschien moet ik Willem maar weer eens bellen…”

Jolien Spoelstra (43) werkt als psycholoog, seksuoloog en relatietherapeut in Haarlem. In Santé schrijft ze over alle bijzondere ontmoetingen die ze dagelijks heeft in haar praktijk: ontmoetingen op het snijvlak van relatie en seks.

Tip van de redactie:

Wie flirt straalt zelfvertrouwen en plezier in het leven uit en trekt op die manier mensen aan. De flirtcoach vertelt over tal van manieren en geeft vele tips om zowel in de vriendschap als op het werk en in de liefde een echte flirt te worden. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST JOLIEN SPOELSTRA
BEELD UNSPLASH