Dynamiek

Seksuoloog Jolien Spoelstra over dynamiek in een relatie

De dynamiek in een relatie is soms best een uitdaging. Het belangrijkste is om niet teveel naar de ander te wijzen, maar ook naar jezelf te kijken.

Met vingerwijzen kom je niet veel verder in een gesprek. Beter is het om naar je eigen aandeel te kijken, dan te wachten tot de ander iets verandert. Jolien Spoelstra komt dat soort situaties geregeld tegen in haar praktijk en vertelt erover.

“Ik vind het gewoon heel belangrijk en ben bang dat als we ons seksleven niet op de rit krijgen, het uiteindelijk ons huwelijk gaat kosten. Ik probeer dat te voorkomen”, zegt Samantha geëmotioneerd. Haar man Henry zit er stilletjes bij. “Wat gebeurt er nu bij jou, als je Samantha zo hoort?” vraag ik hem. Hij trekt zijn schouders op. “Tja…” Hij zucht, pakt zijn mobiel die naast hem op de bank ligt en pielt wat met de knopjes aan de zijkant. “Hier word ik dus zo giftig van”, neemt zijn vrouw het gesprek weer over. “Je reageert gewoon niet. Het doet je blijkbaar niks dat ik verdrietig ben. Betekent onze relatie nog iets voor je?” Henry legt zijn telefoon weer naast zich neer en kijkt naar mij. “Tja…” zegt hij opnieuw, maar net wat zachter.

Lees ook: Jolien Spoelstra over ruimte krijgen in een relatie

Naar elkaar wijzen

Maar al te vaak gaat het op deze manier: hoe bozer de één wordt, des te stiller wordt de ander. De ene partner wil graag contact, maar is zo gefrustreerd dat die alleen maar boos doet. De ander wil ook contact, maar voelt zich zo in het nauw gedreven dat die zich alleen maar verder terugtrekt. Met toenemende frustratie bij diens partner als gevolg. Zo versterkt de reactie van de één de reactie van de ander en allebei de partners spelen hierin dus een rol. Alleen wijzen ze meestal de ander als schuldige aan. “Als jij nou eens wat meer van jezelf zou laten zien, zou ik natuurlijk niet zo boos hoeven worden”, zegt Samantha tegen haar man, na mijn uitleg over de dynamiek waar ze samen in zitten. “Maar lieverdje, als jij iets minder boos zou reageren, zou ik misschien wel wat meer durven zeggen”, reageert haar man voorzichtig.

Dynamiek Relatie

Zelf de dynamiek veranderen

“Luister”, kom ik tussenbeide. “Het is beter om naar je eigen aandeel te kijken, dan te wachten tot de ander iets verandert. Daardoor krijg je ook meer controle. Dus, wat kun je zélf doen om jullie dynamiek te veranderen?” Ik kijk van Samantha naar Henry en weer terug… Beiden denken na. “Beter luisteren en meer delen?” zegt Henry dan. “Precies!” reageer ik enthousiast.

“En jij, Samantha, zou Henry wat meer ruimte kunnen geven en hem met wat meer geduld kunnen benaderen. De kans is groot dat jullie hierdoor beiden krijgen wat jullie eigenlijk willen: je gehoord voelen door de ander en meer contact met elkaar.” We spreken af dat ze aan de slag gaan met wat we besproken hebben. Maar bij het verlaten van mijn praktijk hoor ik Samantha nog pinnig zeggen: “Je begrijpt wat dit betekent hè, je moet nu dus wel over seks gaan praten. Je kun je er nu niet meer makkelijk vanaf maken, zoals je altijd doet.” Ik ben benieuwd!

Jolien Spoelstra (43) werkt als psycholoog, seksuoloog en relatietherapeut in Haarlem. In Santé schrijft ze over alle bijzondere ontmoetingen die ze dagelijks heeft in haar praktijk: ontmoetingen op het snijvlak van relatie en seks..

Tip van de redactie:

Zou je graag willen dat je relatie meer in balans komt? Lees dan eens de bestseller: Liefde is een werkwoord. Zo ontdek hoe je kan omgaan met positieve en negatieve gevoelens in een relatie. Je komt te weten welke fasen er in een huwelijk zijn. Of het mogelijk is om een langdurige relatie nog te veranderen. En nog veel meer. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST JOLIEN SPOELSTRA
BEELD GETTY IMAGES

Alfons Vansteenwegen