relatie

Dit zijn 11 tekenen dat je in een toxic relatie zit

Relaties zijn niet makkelijk. Zelfs stellen die perfect lijken hebben zo hun uitdagingen. Maar hoe weet je nu of je gewoon door een rough patch gaat of in een toxic relatie verstrikt zit? Met deze 11 tekenen kom je erachter of je in een slechte, potentieel schadelijke relatie zit.

Het is heel belangrijk dat je je (emotioneel) veilig en gehoord voelt in je relatie. Deze tekenen geven je wellicht meer inzicht in de status van je relatie. En zo weet je misschien of je in een toxic (giftige) relatie zit. In goed Nederlands: giftig of toxisch.

1. Je durft jezelf niet te zijn

Merk je dat je je gedrag of wat je zegt aanpast rondom je partner? Ben je bang voor een oordeel of dat je partner je voor schut zet? Dat zorgt waarschijnlijk voor heel wat stress… Ook kan het ervoor zorgen dat je je onaantrekkelijk, ongelukkig en beperkt voelt. Of je partner je nu opzettelijk naar beneden haalt of niet, als je je niet je beste zelf voelt bij hem/haar, moet er iets veranderen.

Lees ook: dit is het geheim van een goede relatie

2. Je reageert sterk op zijn/haar aanwezigheid

Als je in een toxic omgeving leeft, kunnen de negatieve gevoelens ervoor zorgen dat je fysieke klachten krijgt. Van maagklachten tot een gejaagde ademhaling, huiduitslag of stotteren als je praat, het kan allemaal komen door de druk waar je onder staat. Ook kan je eetlust en eetpatroon erdoor worden aangetast, waardoor je gaat overeten of juist te weinig gaat eten. En dat is geen goed teken…

3. Je partner laat je jouw gevoelens niet communiceren

Communicatie is key voor iedere gezonde relatie, of het nu een romantische is of niet. Als je jouw gevoelens communiceert naar jouw partner en je iedere keer wordt afgewezen, genegeerd of zelfs belachelijk wordt gemaakt, bevind je je niet in een gezonde relatie. Als je om iemand geeft, geef je om hun gevoelens, luister je en respecteer je hun grenzen. Let er dus vooral op hoe je partner reageert als je hem/haar met een issue confronteert.

4. Je hebt de neiging om jezelf te beschermen

Wanneer de communicatie draait om wie er de regie heeft in de relatie en niet om supportive en open naar elkaar te zijn, is dat geen goed teken. Het voelt alsof je constant een spel aan het spelen bent, je jezelf moet bewijzen en telkens moet incasseren. Dat is niet alleen heel vermoeiend, maar kan er ook voor zorgen dat je je heel eenzaam voelt. En het doet zeker je relatie niet ten goede…

Lees ook: 3 signalen dat jouw partner obsessief is

5. Je partner neemt een slachtofferrol aan

Gebrek aan communicatie kan duiden op vermijdingsgedrag. Mensen die zichzelf constant als slachtoffer zien geven alles en iedereen behalve zichzelf de schuld van hun problemen. Een partner die zijn/haar eigen tekortkomingen niet kan herkennen is niet alleen heel moeilijk om mee te communiceren, maar zorgt er ook voor dat voortgang praktisch onmogelijk is.

tekenen toxic relatie giftige relatie liefde gtoxische relatie

6. Je bent geïsoleerd van je sociale omgeving

Vraag je je af of je relatie misschien toxic is? Probeer dat eens met een vriend(in) te bespreken. Vaak zijn er alarmbellen die je zelf niet ziet omdat je er te diep in zit. Of vraag jezelf af of deze persoon je van je familie en vrienden heeft vervreemd; isolatie is een poging tot de controle nemen, zeker in een slechte relatie.

7. Je bevindt je niet in dezelfde levensfase als je partner

Soms ontstaan problemen simpelweg omdat jullie allebei iets anders willen. Misschien ben jij toe aan kinderen en is je partner juist bezig met carrière maken. Niet iedere toxic situatie hoeft heel dramatisch of explosief te zijn, het kan ook zo zijn dat een van jullie zich teruggehouden voelt. Hierdoor kan jullie relatie onder druk komen te staan, wat ook op de lange termijn een negatief effect kan hebben. Ook hier is communicatie echt essentieel.

8. Je voelt je opgelucht als hij/zij vertrekt

Het is heel gezond om tijd voor jezelf te willen. Het kan er zelfs voor zorgen dat je je partner meer waardeert. Maar het is geen goed teken als je constant bij je partner weg probeert te vluchten. Heb je dit gevoel wel? Probeer jezelf dan eens af te vragen hoe dat komt. Zet hij/zij jouw leven onder te veel stress of krijg je niet de ruimte die je nodig hebt? Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar je zou meer mét dan zonder je partner moeten willen zijn…

9. Alles is een strijd

Jij en je partner zouden ook echt partners moeten zijn, geen tegenstanders. Je zou elkaars successen moeten kunnen vieren en trots op elkaar kunnen zijn. Er is, in een gezonde relatie, geen ruimte voor jaloezie of scores. En jullie moeten allebei een ondersteunende rol kunnen opnemen. Op de lange termijn is competitie hetgeen wat kan leiden tot onzekerheid en afkeer, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Ruzie toxic relatie
Ruzie

10. Je denkt vaak “Als hij/zij nu zo was…”

Als een van jullie de ander (of zichzelf) probeert vorm te geven op een andere manier dan bij je past of wenst karakteristieken van de ander te veranderen is dat een serieuze rode vlag. What you see is what you get: mensen zijn wie ze zijn, niet wie je wil dat ze zijn. Je zou met iemand moeten zijn vanwege wie ze zijn, niet ondanks wie ze zijn. Natuurlijk is aanpassingsvermogen ook belangrijk, maar fundamentele eigenschappen zijn er niet om te veranderen.

11. Je geeft veel meer dan je ontvangt

Heb je constant het gevoel dat je veel meer geeft dan je partner? Dan ben je waarschijnlijk niet alleen enorm vermoeid, maar ook onzeker en verward. Iedere relatie zou een gezonde balans moeten hebben, waarbij je de energie die je erin stopt ook weer terugkrijgt. Wanneer iemand veel aandacht vraagt, maar de behoeften van zijn/haar partner negeert, is dat puur egoïsme. En dat is niet bepaald handig in een gezonde relatie. Lees deze tips over een toxic relatie nog eens goed door.

Lees ook: 1 x per week seks is genoeg

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Tip van de redactie

In dit boek laat Eveline Jurry zien dat je positief uit een scheiding kunt komen. Een scheiding is bijzonder ingrijpend. Voor jezelf, voor je kinderen, familie en vrienden. ‘Positief Scheiden’ zijn twee woorden die totaal met elkaar in tegenspraak lijken te zijn. Toch kán het en dit boek laat je zien hoe je het doet. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Eveline Jurry

Gerelateerde artikelen