Selfhug 2100x1440

De grootste issues van vrijgezel zijn tijdens de coronacrisis (en oplossingen)

Je vrijgezellenbestaan krijgt tijdens de coronacrisis ineens een andere betekenis. Iemand tegen het lijf lopen in de sportschool of tijdens het uitgaan is er niet helemaal meer bij. Een psycholoog geeft tips om je romantische zelf leven in te blazen.

Uit een groot Nederlands onderzoek blijkt dat het date- en seksgedrag van Nederlanders veranderd is sinds de coronacrisis. De onenightstand is een stuk minder populair geworden: we kiezen liever voor een partner die we al vaker gezien hebben. Flirten gebeurt voornamelijk online en het fysiek daten is flink afgenomen.

Eenzaam of beter dan ooit

De Amerikaanse klinisch psycholoog Alexandra H. Solomon vroeg mensen op Instagram de zin ‘single zijn in de pandemie is moeilijk, omdat…’ af te maken en kreeg honderden reacties. De belangrijkste issues zijn eenzaamheid, klaar zijn met online daten, simpelweg de energie niet hebben voor daten, het gemis van fysiek contact en het gevoel tijd te verliezen voor mensen met een kinderwens. Er is ook een groep die zich juist beter voelt dan ooit. Zij ervaren de rust en ruimte om zichzelf en hun relationele patronen te ontdekken, en hebben zelfs minder behoefte gekregen aan een relatie.

Solomon geeft een paar tips om je vrijgezellenbestaan leuker te houden tijdens de crisis.

  1. Neem initiatief
    Eenzaamheid heeft als gluiperig symptoom dat het op een negatieve manier je denken vervormd. Als je je afvraagt waarom niemand contact met je zoekt, draai deze gedachte dan om en kijk wie jij een appje of belletje kunt geven. Dat kan via online daten, maar het kan ook iemand zijn die je al kent of een tijdje niet gesproken hebt. Volgens Time Magazine zijn mensen juist nu meer dan ooit op zoek naar authentieke contacten.
  2. Stil je eigen honger
    Mensen hebben fysiek contact nodig. Dat is biologisch bepaald en begint al in de baarmoeder. Veel vrijgezellen hebben momenteel veel minder aanraking dan ze zouden willen, en het is normaal dat je je daar niet goed bij voelt. Probeer daarom op een fijne manier contact te maken met je eigen lijf. Geef jezelf een massage met een olie, masturbeer, dans, beoefen yoga of neem een bad. Volgens Solomon worden sommige van deze dingen vaak met vrouwelijkheid geassocieerd, maar knapt iedereen ervan op. Zet hoe dan ook je schaamte aan de kant en boost die zelfliefde.
  3. Laat je gevoelens toe
    Verdrietig of ontevreden zijn over je situatie is al vervelend genoeg, maar om een crisis door te komen is het nodig dat je je negatieve gevoelens nú voelt en accepteert en niet uitstelt omdat je ‘sterk moet zijn’ of ‘het allemaal wel meevalt’. De coronacrisis valt voor heel veel mensen niet mee en moeilijke emoties zullen hoe dan ook aan de oppervlakte komen. Werk dus bewust met je negatieve gevoelens door een oefening te zoeken die bij je past. Dat kan in de vorm van bewegen zijn, denk aan yoga, dansen of sporten, of door meditatie, een goed gesprek of een andere manier van bewustzijn. Bedenk daarna dat je relatiestatus absoluut geen graadmeter is voor jouw persoonlijke succes of geluk.

Bron: PsychologyToday

Tip van de redactie

Geurwolkje geurdiffuser

Geurwolkjegeurdiffuser
Bestel hier

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen