vrienden maken

4 vragen over nieuwe vrienden maken

Nieuwe vriendschappen sluiten als je ouder bent, lijkt soms bijna onmogelijk, maar dat is het niet.

 

1. Kun je nog wel hechte vriendschappen sluiten als je ouder bent?

Dat kan zeker, uit onderzoek blijkt zelfs dat we gemiddeld iedere zeven jaar de helft van onze vriendschappen vervangen. Nieuwe vriendschappen sluiten, is dus een natuurlijk onderdeel van het leven.

Lees ook:Vrienden maken als je volwassen bent

2. Waarom gaat vriendschappen sluiten niet meer zo makkelijk als op de kleuterschool?

Consistentie maakt het makkelijker om een vriendschap op te bouwen. En daarom is een vriendschap opbouwen een stuk eenvoudiger als je elkaar iedere dag op school ziet. Met de drukke schema’s die we er nu op na houden, is het harder werken om vriendschappen te onderhouden.

3. Hoe weet je of iemand bij je past?

Dat weet je niet en de grootste truc is om open minded te zijn. Er is onderzoek gedaan bij een politieacademie, daar bleek dat een groot deel van de vriendschappen gebaseerd was op de alfabetische volgorde van de achternamen. Dat waren de mensen die aan het begin van de opleiding naast elkaar zaten. Veel vriendschappen ontstaan per toeval.

4. Hoe verander je oppervlakkig contact in diepgaander contact?

Je ziet elkaar regelmatig en het is best gezellig. Hoe zorg je dat er uit dat contact een vriendschap voortkomt? Praat niet alleen over hetgeen dat jullie met elkaar gemeen hebben – de sportles of jullie kinderen die in dezelfde klas zitten -, maar praat juist over wat jullie daarnaast bezighoudt.

Tips om een vriendschap op te bouwen

  • Klets met zoveel mogelijk mensen, des te groter is de kans dat je iemand ontmoet waarmee het klikt.
  • Durf iemand uit te nodigen om samen af te spreken. Verwacht daarna niet dat de volgende uitnodiging vanaf de andere kant komt, maar durf diegene nogmaals uit te nodigen als je het gezellig vond.
  • Omdat jij single bent, hoeft je nieuwe vriendin niet per se single te zijn. Kijk verder dan wat je op het eerste gezicht wel of niet met elkaar gemeen hebt.

Gerelateerde artikelen