mindfulness-oefeningen Valentijnsdag

3 mindfulness-oefeningen om je Valentijn cadeau te geven

Wat geef jij je lief voor Valentijnsdag? Een lekker geurtje? Een mooie bos bloemen? Echt verrassend is het natuurlijk niet. Als je een onweerstaanbare indruk wilt maken, schenk je geliefde tijdens Valentijn je oprechte aandacht.

Misschien schiet je nu wel in de lach: wat een raar idee! Maar in een wereld waarin we allemaal steeds meer haast hebben, de bliepjes van de mobiele altijd voorrang vragen en krijgen, en we per dag vaak meer dan 12 uur in schermen groot en klein gedoken zitten, is oprechte aandacht een zeldzaam goed geworden. Daarom hier een mooi cadeau voor jouw Valentijn.

Als mindfulness-expert heb ik een paar eenvoudige mindfulness-oefeningen samengesteld waarmee je het hart van je lief niet alleen herovert, maar ook jullie relatie een nieuwe impuls zult geven.

Lees ook:3 mindfulness-oefeningen om goed door je burnout te komen

1. Ban alle stoorzenders

Normaal zit je tijdens het ontbijt al in je telefoon om je Insta- en FB-feed te checken terwijl je je tegelijkertijd over de headlines in de krant buigt, met een schuin oog naar het ontbijtnieuws kijkt èn recente roddels met je vriendin whatsappt. Door je aandacht zo te versnipperen, proef je nauwelijks je koffie — laat staan dat je oog voor je partner zou hebben. 

Neem je vandaag voor dat je al deze stoorzenders bewust in de ban doet. Zodra je partner uit bed is, zet je je telefoon op silent of helemaal uit (wees sterk, je kunt het!). De tv gaat vandaag niet aan, en ook de krant laat je liggen. Zet in plaats daarvan jullie favoriete muziek op. In de oase van rust en tijd die je nu opeens tot je beschikking hebt, maak je een lekker ontbijt klaar. Doe dit met volledige aandacht: het toasten van het brood, het klutsen van de eieren, het snijden van de kaas, het zetten van koffie. Dek daarna de tafel met dezelfde onverdeelde aandacht, zodat je er iets moois van kunt maken.

Als je geliefde na het douchen binnenkomt, hangt er heerlijk ontspannen sfeer in jullie huis en kunnen jullie samen genieten van een bijzonder romantisch — want met aandacht klaargemaakt — ontbijt.

Lees ook: lekker slapen met deze avonddranken

Liefdesrelatie partner verzekering

2. Zet waardering in

Natuurlijk, je levenspartner is niet perfect. Er zijn genoeg kleine dingen waar je je elke dag opnieuw aan ergert: de sportsokken die al dagen in de gang liggen, de natte handdoeken op de badkamervloer, de onuitstaanbare rommel in de werkkamer. En dat terwijl jij wel perfect bent en altijd wel alles perfect doet!

Neem je vandaag voor dat je je niet in die vervelende poel van ergernis laat duwen door je ego, maar dat je daarentegen waardering zult inzetten. Ga in je hoofd eens na wat je geliefde’s goede eigenschappen zijn. 

  • Waar viel je op toen jullie elkaar ontmoeten? 
  • Welke pluspunten verrasten je toen jullie elkaar beter leerden kennen? 
  • Voor welke trekjes val je nu nog steeds als een blok?

Ons menselijk denken heeft de neiging om altijd opnieuw de negatieve kanten op te merken, en de positieve kanten als ‘bekend dus oninteressant’ weg te schrijven. Ga vandaag tegen deze denk-gewoonte in, en haal bewust de toffe eigenschappen en goede daden van je partner naar boven. Door waardering in te zetten verander je je mindset en zal ook je lichaamshouding dankbaarheid en liefde uitstralen. Een beter cadeau kan je lief zich toch niet wensen?

valentijnsdag 2024

3. Luister met rustige aandacht

Na een dag hard werken ploffen jullie thuis lekker op de bank met wijn en sushi onder handbereik. Normaal zou je de tv aanzetten en snel de eindeloze stroom berichten op je telefoon en social media checken. Maar niet vandaag. Deze Valentijnsdag staatluisteren op het menu en zo ga je bewust naar je partner’s verhalen luisteren. Maar hoe doe je dat precies?

1. Neem even een minuutje de tijd om jezelf te grounden. Je zit op de bank of je staat in de keuken, en je ademt diep in. Op de uitademing laat je je adem volledig uit je lichaam stromen, door je buik, door je benen, door je voeten, zo de vloer in. Doe dit een paar keer, en probeer zo diep mogelijk ‘door de vloer heen te ademen’. Je zult merken dat je na het grounden sterker in je lichaam zit, of steviger staat. Je bent nu innerlijk rustig en daarmee sta je geheel open voor die ander.

2. Je gaat bewust luisteren. Let op: het betekent dat jij luistert, en dus niet spreekt. Je houdt bewust je mond zo lang je partner aan het woord is. Ontspan je gezichtspieren en zorg dat je gezichtsuitdrukking neutraal is… wat er ook verteld wordt. Die neutraliteit creëert mentale rust en emotionele ruimte zodat je partner volledig zichzelf kan zijn. 

Je zult merken dat wat je hoort allerlei gedachten in jou triggert die schreeuwen om aandacht. Je lief was tussen de middag gaan lunchen met collega’s? Je hoort opeens een schelle stem in je hoofd die schalt: Ik ook! Ik was ook aan het lunchen met collega’s! Het was hartstikke gezellig!! En ik heb zalm besteld!! Die ontzettend goed klaargemaakt was!! 

Wees sterk en onderdruk de impuls om dwars door je geliefde’s verhaal te stampen met jouw geweldige lunch-verhalen. Je voornemen was om te luisteren, niet om zelf te praten. Druk die gedachten vol turbulentie en oordelen naar de achtergrond, en volg het verhaal wat je verteld wordt.

3. Als je partner klaar is met vertellen, dan schenk je ruimte aan de dingen die verteld zijn. Bedank je lief voor het delen van de verhalen, en laat de vertel-energie rustig na-resoneren. Spring niet meteen in de stilte om deze op te vullen met jouw ervaringen van de dag. Laat de stilte er zijn en geniet samen van de kalme weldaad die zich dankzij jouw oprechte aandacht tussen jullie kan verspreiden.

Oprechte aandacht

Met deze mindfulness-oefeningen geef je oprechte aandacht aan het volledige mens-zijn van je geliefde. Niet alleen zal je partner er positief op reageren, maar ook zal het een rustige energie in jezelf opwekken. Oprechte aandacht is een soort superpower waarmee je je relatie een nieuwe dimensie biedt en een hechtere band creëert. Oprechte aandacht kost niets. Maar het is van onbetaalbare waarde voor degene die je zo lief hebt.

Over Marisa Garau

Tien jaar lang runde Marisa Garau haar eigen reclamebureau in Amsterdam. Daarna verhuisde ze met haar man en poezen naar Nieuw-Zeeland waar ze internationale bestsellers over mindfulness schrijft. Samen met haar man produceert Marisa haar eigen olijfolie en runt ze haar online Growing Mindfulness platform waar je nog veel meer no-nonsense mindfulness-oefeningen vindt.

Tip van de redactie

Waarom ik van je hou is een lief en vrolijk invulboek met diepgaande, grappige en emotionele vragen en opdrachten, allemaal met maar één doel: jouw liefde voor de ander in woorden te vatten. Het is het meest persoonlijke cadeau dat je kunt geven, en eenmaal ingevuld is het ook nog eens een bijzondere liefdesverklaring. Voor meer info klik op onderstaande button.

TEKST MARISA GARAU

BEELD GETTYIMAGESS

Gerelateerde artikelen