Ja Maar

‘Ja maar…’ Zo kom je er vanaf

‘Ja maar..’ Het lijkt zo gemakkelijk om te zeggen, maar kan je in heel veel dingen beperken. Daarom 10 tips om er vanaf te komen.

Altijd beren op de weg zien en tien redenen paraat hebben waarom je iets niet zou moeten doen. Het zit verpakt in die woordjes: ‘ja maar’. Je wilt wel, maar toch ook weer niet. En dus gebeurt er niks. Zo kom je er los van.

Lees ook: De top 10 meest voorkomende fobieën en angsten onder vrouwen

10 tips om los te komen van ‘ja maar’

  1. Herken het ‘ja maar’-patroon in jezelf. Let op wanneer je het gebruikt en bij welke gelegenheden.
  2. In plaats van je te concentreren op waarom iets niet mogelijk is, verschuif je je aandacht naar de mogelijkheden die het wel biedt.
  3. Positief denken kan van grote invloed zijn op hoe je uitdagingen benadert. Probeer negatieve gedachten om te buigen naar positieve, constructieve gedachten.
  4. Als iets overweldigend lijkt, begin dan met kleine stappen. Dit kan je helpen om vertrouwen op te bouwen.
  5. Zeg tegen jezelf dat fouten maken niet erg is; zie ze als kansen om te leren en te groeien. Verandering kan tijd kosten en dat is oké.
  6. Wees je bewust van zelfsabotage. Vraag je af of je echt niet kunt, of dat je bang bent voor het onbekende. Soms kunnen we onszelf beperken uit angst voor succes.
  7. Zoek gezelschap van positieve mensen die je ondersteunen en aanmoedigen om uit je comfort- zone te stappen.
  8. Vervang ‘Ja maar’ door ‘Ja en’. Een klein verschil, maar in plaats van iets af te wijzen, open je jezelf voor mogelijkheden.’

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!

Tekst: Fleur Baxmeier
Beeld: Getty Images