Liegen

Hieraan zie je of iemand liegt

Sommige mensen kunnen liegen zonder enige emotie te tonen. Toch kun je het soms zien aan bepaalde lichaamstaal.

Het is niet waterdicht, want iemands lichaamstaal kan ook beïnvloed worden door zenuwen of iets anders, maar er zijn een paar dingen waaruit je zou kunnen opmaken of iemand de waarheid spreekt of liegt.

Handen

Iemand die liegt, zou vaker handgebaren maken nádat hij is uitgesproken in plaats van tijdens het praten – tijdens het praten zou hij te veel gefocust zijn op wat hij zegt. Ook zouden leugenaars hun handpalmen vaak van hun gesprekspartner afdraaien.

Ogen

Hoewel we er vaak van uitgaan dat leugenaars wegkijken, ontdekten onderzoekers van de universiteit van Californië dat 70 procent van de jokke­ brokken zijn gesprekspartner juist aanstaart tijdens de leugen.

Lees ook: Zo veel liegen we met z’n allen

Friemelen en krabben

Als iemand liegt, kunnen schommelingen in het auto­ nome zenuwstelsel ervoor zorgen dat hij jeuk of tintelingen ervaart en gaat frunniken.

Lippen

Volgens lichaamstaalexperts is het intrekken van de lippen totdat deze nauwelijks meer zichtbaar zijn, in de regel een teken dat iemand niet de waarheid spreekt.

Tip van de redactie:

In dit boek deelt voormalig radiomaker Patrick Kicken zijn zoektocht naar rust na meerdere burn-outs. Hij interviewde voor zijn podcast ‘Leven zonder stress’ experts zoals Byron Katie en Eckhart Tolle. Ontdek zijn inzichten over geluk, liefde, zelfvertrouwen en meer, voortkomend uit deze diepgaande gesprekken. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST SUUS RUIS
BEELD GETTY IMAGES

Patrick Kicken