Heb je ergens spijt van? Zo ga je ermee om
3 december 2022
Spijt hebben we allemaal weleens. Vanwege een verkeerde keuze, een misplaatste opmerking of een actie die achteraf toch niet zo handig was. Het hoort allemaal bij het leven. Maar hoe ga je ermee om? Deze inzichten helpen je erbij!
In samenwerking met OHRA
Wat is spijt?
Volgens de Van Dale is spijt het besef dat je iets niet had moeten doen. Het roept vaak een pijnlijk gevoel op, maar aan de andere kant kun je het ook zien als reflectie. Daarom is het belangrijk wel aandacht te schenken aan het gevoel ergens spijt van te hebben.
Accepteer het verleiden
Heb je ergens spijt van? Accepteren is het beste wat je kunt doen. Maar tegelijkertijd ook het aller moeilijkst. Bedenk dat je niets meer aan de situatie kunt veranderen, en dat ‘erin blijven hangen’ je niet vooruithelpt. Sterker nog: als je het verleden niet loslaat, houd je last van negatieve gevoelens, blijf je boos of gestrest. Op de lange termijn brengt dat je nergens.
Zie het als een leermoment
Spijt herinnert ons eraan dat we niet perfect zijn en dat we leren door ervaring. Achteraf weet je het namelijk altijd beter, en zou je iets waarschijnlijk heel anders aanpakken. Dus soms moeten dingen gebeuren, om te leren hoe het wél of anders moet. Zie ‘spijt’ daarom als een leermoment. Misschien heb je meer inzicht gekregen in jezelf, in je relaties of de keuzes die je maakt.
Kom in actie
Soms heb je spijt van iets, maar kan je er nog wel aan werken. Denk aan een vriendschap die verwaterd is of een verkeerde studiekeuze destijds. Je kunt in dit soort gevallen nog een verandering teweegbrengen. Die vriendschap herstellen of toch nog die studie gaan volgen om van je spijtgevoel af te komen.
Was dat nou wel zo verstandig?
Over in actie komen gesproken: tegen bepaalde acties – waar je later spijt van kan krijgen – kan je wel voorzorgsmaatregelen nemen. Denk bijvoorbeeld aan die onbesuisde actie om even het nieuwe skateboard van je kind te testen, waarbij je vervolgens je pols breekt. Of die veel te zware boodschappentas, waardoor het je ineens in de rug schiet. Allemaal niet verstandig, maar wel fijn dat je dan terug kunt vallen op een goede zorgverzekering, zoals die van OHRA. Overstappen naar nieuwe zorgverzekering
Nieuwe zorgverzekering
Mocht je nog een nieuwe zorgverzekering overwegen, misschien past de zorgverzekering van OHRA wel goed bij jouw persoonlijke situatie. Zo kun je bijvoorbeeld zelf je zorgverlener kiezen, waar jij een goed gevoel bij hebt. En maak je je fysiobehandelingen niet op? Bij OHRA kun je met de Fysio Meeneemservice (bij een aanvullende verzekering) tot negen behandelingen meenemen naar het volgende jaar. Dat kan toch handig zijn? Ook een geruststelling is dat spoedzorg in het buitenland bij een aanvullende verzekering bij OHRA standaard gedekt is.
Meer weten over de zorgverzekering van OHRA? Ontdek of deze zorgverzekering bij je past.