St 3x2 Basel Rhine 19944

Op stedentrip naar Basel? 7x leuk om te doen

Fit blijven tijdens je stedentrip? Geen enkel probleem in Basel. Zonder dat je het doorhebt zit je op 10.000 stappen, er zijn genoeg healthy spots en ook belangrijk: je kunt er goed ontspannen. Wie neem je mee naar deze groene, Zwitserse stad? Dit zijn alvast een paar must do’s.

In samenwerking met Switzerland Tourism

1. Kom met de (nacht)trein

Een fijne én duurzame manier om naar Basel te reizen, is met de trein. Vanaf Amsterdam rijdt er een directe ICE naar Amsterdam, zonder overstap. Deze vertrekt elke dag om 08.08 uur en stopt ook in Utrecht en Arnhem. De reistijd, in totaal zo’n zeven uur, is perfect om bij te kletsen met je reisgenoot, een beetje naar buiten te turen of om heerlijk een boek of magazine te lezen. 

2. Stadswandeling door de oude stad

De stad te verkennen? Te voet natuurlijk! Je kunt zelf op ontdekkingstocht gaan, maar ook de gratis ‘Basel City Guide’ app downloaden voor een audio tour. De verschillende wandelingen leiden je langs de een na de andere highlight. Van het rijk versierde stadhuis van rode zandsteen tot de laat-romaans-gotische domkerk, en heel veel musea. En extra fijn: zonder dat je het doorhebt, zit je al op ruim 10.000 stappen. Nog een tip is de ARTour: een reis tussen de digitale en de echte wereld, die kunst op nieuwe en innovatieve manieren tot leven brengt.

Rheinsprung Basel

3. Buvettes en vegan hotspots

In de zomer vind je langs de Rijn heel veel leuke bars voor en verkoelend drankje, zoals Landestelle, Sanoase en Café-Bar La strada. Ook leuk zijn de zogeheten buvettes: kleine, liefdevol ontworpen openluchtrestaurants waar de locals afspreken voor een kop koffie, een drankje of het diner. Ze hebben allemaal hun eigen stijl en geopend vanaf het voorjaar tot de herfst. Ook fijn: Basel heeft veel goede vegan restaurants, waaronder LAUCH en Cantina Don Camillo (met rooftop terras).

Landestelle Restaurant Basel

4. Zwemmen in de Rijn

In de zomer komt heel Basel samen langs de overs van de Rijn. Om lekker te ontspannen, voor een boottocht óf een verfrissende duik. Je hebt zelfs een waterproof zwemtas, de Wickelfisch, waarin je je droge kleding en waardevolle spullen mee het water in kunt nemen. Omdat de tas blijft drijven, kun je hem ook gebruiken als soort luchtkussen. Echt een ervaring! Geen zwemrat? Maak dan een boottocht over de Rijn en ervaar de frisse Zwitserse berglucht.

Rheinschwimmen In Basel // Swimming In The Rhine In Basel

5. Hardlopen in een van de vele parken

Basel is een groene stad met heel veel parken, lommerrijke lanen en botanische tuinen. Neem dus je hardloopschoenen mee voor een heerlijke run door de stad. En ben je het met hele gezin? In elk park vind je ook een goede speeltuin, zoals die in het Schützenmattpark. In het Margarethenpark vind je ook een aantal wandelroutes. In de winter vind je hier ook een ijsbaan. 

6. Fietsen net buiten de stad

De omgeving rondom Basel is ook prachtig. Leuk om te fietsen is de Rehberger-route van Vitra Campus in Weil am Rhein naar de Foundation Beyler in Riehen. Onderweg kom je ’24 stops’ tegen van kunstenaar Tobias Rehberger en ontdek je de veelzijdige natuur en het landschap net buiten Basel. De route is zo’n vijf kilometer lang en verbindt twee landen, twee gemeenten en twee musea met elkaar. 

Rehberger Weg Basel / Rehberger Trail Basel

7. Dagje wellness

Wil je je citytrip combineren met wellness? In Rheinfelden, zo’n twintig minuten van Basel, vind je Sole Uno. Je hebt er binnen- en buitenbaden, hot springs, sauna’s en zout water (direct uit de bodem) waarop je heerlijk kunt drijven, alsof je in de Dode Zee ligt. Ontdek hier nog veel meer fijne wellness-adressen