longkanker

Vaker longkanker in wijken met lage inkomens

In buurten in Nederland waar mensen weinig te besteden hebben, komt longkanker vaker voor dan in rijkere delen van het land. Dat meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Het IKNL heeft de meest voorkomende kankersoorten in Nederland in kaart gebracht in een kankeratlas. Daarmee kun je zien hoe vaak bepaalde kankersoorten ergens voorkomen. Met de atlas kun je per regio zien of het aantal diagnoses van een bepaalde kankersoort groter, kleiner of gelijk is aan het Nederlandse gemiddelde.

Armere delen van onder meer de grote steden kleuren donkerrood op de kaart van longkankerpatiënten in Nederland. Die gebieden staan volgens data van de GGD ook bekend als gebieden waar meer mensen roken. Het is bekend dat mensen met een lager inkomen of lagere opleiding vaker roken dan anderen. Van alle longkankerdiagnoses is volgens het IKNL 80 procent toe te schrijven aan roken. In tien procent van de gevallen kan de oorzaak herleid worden naar luchtverontreiniging, fijnstof zoals verkeer of houtstook.

Via de kankeratlas kun je met één klik zien welke kankervormen het meest voorkomen in jouw regio.

Tekst Santé, bronnen: Nu.nl,AD, Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), beeld GettyImages

Favoriet van de redactie

Heb je koude rillingen van de griep? Kies dan de best beoordeelde Auronic’s flanellen elektrische deken. Drie warmtestanden, veilig met oververhittingsbeveiliging en na 180 minuten schakelt hij vanzelf uit. Perfect voor bed of bank. Wat wil je nog meer? Voor meer informatie klik op onderstaande button.