Overvol ziekenhuis, en Covid-patiënt roepen op tot afstand houden

Op Twitter gaat sinds 19 november een video van het Radboudumc in Nijmegen viral waarin ze iedereen oproepen zich aan de corona-maatregelen te houden. een ernstig zieke vrouw met Covid roept in een Facebook bericht iedereen op om zich niet expres met het virus te laten besmetten en voorzichtig te zijn.

Op Twitter gaat sinds 19 november een video van het Radboudumc in Nijmegen viral. Het zorgpersoneel roept daarin iedereen op om zich aan de maatregelen te houden. Het ziekenhuis stroomt over, zo vertellen bezorgde personeelsleden. “We balen allemaal verschrikkelijk dat corona ons leven weer bepaalt. We balen dat we door maatregelen minder vrijheden hebben. En we hoopten dat we dit niet meer zouden meemaken, maar de realiteit is anders. Het gaat écht niet goed”, aldus het bezorgde ziekenhuispersoneel. De situatie is op dit moment zo ernstig dat code zwart kan gaan gelden. Waarbij het te weinige aantal IC-bedden per loting toegewezen moet worden.

Uitgestelde behandeligen

In de video wordt verteld dat patiënten dagelijks te horen krijgen dat hun behandeling wéér niet doorgaat. Daardoor verslechtert hun situatie vaak. “Dat doet pijn bij de patiënten, de familie, het zorgpersoneel en misschien straks ook wel bij jou. Of iemand die je lief hebt.” Het zorgpersoneel roept iedereen op om zich aan de maatregelen te houden, zoals afstand houden, te ventileren en het aantal contacten tot een minimum te beperken, een mondmasker te dragen en binnen blijven bij klachten.

Houd je aan de regels

Ook op de website van het Radboudumc vraagt het ziekenhuis aandacht voor de ernstige situatie.

Wij doen een dringende oproep aan iedereen in de samenleving om het aantal besmettingen snel omlaag te brengen. We willen voorkomen dat de zorg, niet alleen in de ziekenhuizen, maar ook bij de huisartsen, verpleeghuizen en thuiszorginstellingen, zó overbelast raakt dat we niet meer iedereen kunnen helpen. Het Radboudumc vraagt daarom met klem aan iedereen: 

  • Houd je alsjeblieft aan de coronaregels: houd afstand, draag een mondneusmasker, was je handen en ventileer
  • Beperk het aantal contacten tot een minimum
  • Laat je testen bij klachten
  • Laat je vaccineren
  • En wees sowieso voorzichtig: voorkom dat je onnodig op de huisartsenpost of de eerste hulp van het ziekenhuis terechtkomt! 

We kunnen het alleen SAMEN doen. We hebben je hulp nodig. Nu!

Persoonlijke oproep

Ook dit filmpje circuleert nu op Facebook, van een vrouw die na ruim een week ernstig ziek door corona een oproep doet aan iedereen om corona serieus te nemen. Zij zegt er uitdrukkelijk bij dat het haar niet uitmaakt of iemand zich wel of niet laat vaccineren, maar ze maakt zich ernstig zorgen over mensen die zich opzettelijk met het corona-virus willen laten besmetten. ‘Het is geen griepje,’ zegt ze buiten adem. Een dag na het maken van dit filmpje, op 19 november 2021, werd ze met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Een nogal indringend filmpje. Santé wenst haar en iedereen die nu ernstig ziek is heel veel beterschap.

Klik hier

Tip van de redactie