Handen liefde

Nieuwe app voor ouders die baby hebben verloren

Zorgprofessionals hebben een nieuwe app ontwikkeld voor ouders die hun baby hebben verloren. De app kan helpen bij het verwerken van een miskraam, zwangerschapsonderbreking of overlijden van een pasgeboren kindje.

De gratis app Loss-App is geschreven door (zorg)professionals van Stichting Nova en Verloskundig Samenwerkingsverband Rotterdam-Zuid, onder toezicht van het Maasstad Ziekenhuis. Het is bedoeld voor ouders die een baby hebben verloren tijdens of kort na de zwangerschap.

In de app staat medische informatie in de vorm van artikelen en video’s, links naar websites en gedichten en knipsels. Ook staan er oefeningen in, die zijn gebaseerd op de positieve psychologie, de cognitieve gedragstherapie, mindfulness en verliesverwerking. Op een tijdlijn kun je bijhouden hoe je je voelt en hoe je rouw zich ontwikkelt.

Hulp bij rouwverwerking

Ouders die een baby verliezen krijgen in het ziekenhuis ondersteuning bij de verwerking, maar volgens de makers is er behoefte aan laagdrempelige ondersteuning bij het rouwen na een miskraam of overlijden van hun kindje na de geboorte. Behalve dat er informatie, inspiratie en oefeningen in de app staan, is er ook een community van lotgenoten. Op basis van gegevens zoals woonplaats, taal, religie en oorzaak van het verlies, worden lotgenoten met elkaar gematcht als zij dit willen. Je kunt dan berichten en oefeningen delen met deze ‘vrienden’.

De Loss-app is gemaakt door een Nederlandse ontwikkelaar van medische apps en is onderdeel van PATH, een EU-gesubsidieerd project dat zich richt op vrouwen, families, professionals en werkgevers om mentale gezondheid te bevorderen in de geboortezorg. In PATH werkt het Maasstad ziekenhuis als Nederlandse partner samen met partners in andere landen.

Tip van de redactie

Samsung Galaxy Watch Active 2
Smartwatch Ad
Shop