vet eten

Hou je van vet eten? Geef je darmen de schuld.

Wie houdt er nou niet van vet eten? De smaak van patat of ijs is voor veel mensen moeilijk te weerstaan. Maar nieuw onderzoek heeft een verrassende oorzaak aan het licht gebracht.

Uit een recent onderzoek naar waarom mensen graag vet eten blijkt dat het de verbinding is tussen de darmen en de hersenen die ons verlangen naar vet eten aanwakkert.

Muizen

Amerikaanse onderzoekers die muizen bestudeerden, ontdekten dat vet dat de darmen binnenkomt, een signaal in werking zet. Dit signaal wordt via zenuwen naar de hersenen gestuurd en zorgt ervoor dat je nog meer gaat verlangen naar vet voedsel.

Nature

Het onderzoek is op 7 september 2022 in Nature gepubliceerd. De onderzoekers denken dat als je de verbinding tussen darm en hersenen kunt verstoren je ongezonde voedselkeuzes kunt helpen voorkomen. “Ons onderzoek laat zien dat de tong onze hersenen vertelt wat we lekker vinden, zoals dingen die zoet, zout of vet smaken,” zegt Dr. Zuker,een van de onderzoekers. “Maar de darmen vertellen onze hersenen wat we écht willen.”

Liever vet dan suiker

De onderzoekers keken hoe muizen reageren op voedingsvetten. De muizen kregen flesjes water met opgeloste vetten en flesjes water met suiker. Al na een paar dagen hadden de muizen een sterke voorkeur voor het vette water. Ook muizen die geen vet met hun tong konden proeven bleven voorkeur houden voor vet boven suiker.

Darmcellen

Toen bleek dat muizen ook zonder het te proeven met hun tong vet boven suiker verkiezen, keken de onderzoekers naar de cellen in de darmwand. Ze vonden twee soorten cellen die informatie naar de hersenen stuurden. De ene groep reageerde op belangrijke voedingsstoffen in de darmen. Zoals aminozuren, suiker en ook vet. Maar de andere groep cellen reageerde alleen op vet.

Zin in vet eten

Het volgende wat de onderzoekers deden was deze cellen in de darmwand uitschakelen. De hersenen kregen daardoor niet meer het signaal dat er vet in de darmen zat. En daarmee stopten de muizen met vet eten. Hoewel het onderzoek bij muizen is uitgevoerd en (nog) niet bij mensen, is het onderzoek belangrijk in de strijd tegen obesitas en overgewicht. Bewerkt voedsel met veel toegevoegd vet levert niet alleen meer calorieën, maar beïnvloedt blijkbaar ook de signalen tussen de darmen en de hersenen. Eenvoudig gezegd: van vet eten krijg je trek in meer vet eten.

Bron: Nature, beeld: GettyImages

Tip van de redactie