menstruatie

Gratis menstruatieproducten

Goed nieuws: op 2500 plekken zijn straks gratis tampons en andere menstruatieproducten verkrijgbaar. Het kabinet wil dat er uitgiftepunten komen op scholen, in bibliotheken en in buurthuizen.

Menstruatieproducten moeten gratis worden voor mensen met een laag inkomen, vindt het kabinet, dat daarvoor een aantal miljoen vrijmaakt.

Elke gemeente

Op dit moment zijn er al 1500 punten waar gratis menstruatieartikelen te krijgen zijn, maar het doel is dat elke gemeente in Nederland zo’n punt krijgt. Vooral op middelbare scholen is nu een grote behoefte aan gratis tampons en maandverband.

Armoede

Vrouwen die in armoede leven, hebben vaak te weinig geld om deze producten aan te schaffen. De gevolgen daarvan zijn groot omdat veel vrouwen daardoor beperkt worden in hun mogelijkheden. Niet naar een feest kunnen, niet naar school durven of de deur niet uit willen.

Menstruatiecup

Bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen in Nederland die in armoede leven is thuis geen geld voor menstruatieproducten. Het Armoedefonds stelt daarom gratis menstruatieproducten beschikbaar via MUP’s (menstruatieproducten uitgiftepunten). Ze willen meisjes en vrouwen zelf de keus bieden om een product uit te kiezen dat bij hen past en dat zij comfortabel vinden. Daarom bieden ze verschillende soorten, maten en merken maandverband en tampons aan. Ook zijn er menstruatiecups beschikbaar.
Met de bestaande MUP’s bereiken zij nu zo’n 199.000 meisjes/vrouwen in Nederland. En met het geld dat de overheid nu extra beschikbaar stelt wordt dat dus nog meer.

Tekst Sante, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Garmin Vivoactive smartwatch
Garmin Vivo Ad
Shop