corona

Gezond kind heeft geen corona-vaccin nodig

Kinderen onder de twaalf jaar zonder ernstige aandoeningen hebben volgens de Gezondheidsraad geen corona-vaccin nodig. Eerder was het advies nog om alle kinderen uit te nodigen voor een prik.

De Gezondheidsraad adviseerde eerder om alle kinderen een vaccin te geven tegen het corona-virus omdat het vaccin bescherming zou kunnen bieden aan de aller jongsten. Kinderen die het coronavirus hebben gehad, kunnen enkele weken daarna een zeldzame, ernstige ontstekingsreactie krijgen. Die aandoening heet Multisystem Inflammatory Syndrome Children (MIS-C).

Oorzaak onbekend

MIS-C is een aandoening waarbij verschillende lichaamsdelen ontstoken raken, waaronder het hart, de longen, de nieren, de hersenen, de huid, de ogen of de maag-darmorganen. Het is niet bekend wat de oorzaak van de aandoening is. De aandoening wordt drie tot zes weken na de besmetting gezien.

Infectie

Inmiddels hebben de meeste kinderen al een corona-infectie gehad en MIS-C treedt nauwelijks op bij een volgende infectie. Ook is het risico op de kwaal is kleiner met de variant van het virus die nu de meeste besmettingen veroorzaakt.

Ernstige gezondheidsklachten

Kinderen met ernstige gezondheidsklachten, zoals een hartaandoening, een afweerstoornis, een longaandoening, diabetes of obesitas wordt wel aangeraden een coronaprik te halen. Een vaccinatie kan zorgen voor een lager risico om in het ziekenhuis opgenomen te worden.

Herhaalprik

Kinderen die de eerste prik tegen corona al hebben gehad hoeven volgens de raad geen herhaalvaccinatie te krijgen als ze tot een risicogroep behoren.

Tekst Santé, Bron: ANP/Rijksoverheid, beeld: GettyImages

Favoriet van de redactie

Heb je koude rillingen van de griep? Kies dan de best beoordeelde Auronic’s flanellen elektrische deken. Drie warmtestanden, veilig met oververhittingsbeveiliging en na 180 minuten schakelt hij vanzelf uit. Perfect voor bed of bank. Wat wil je nog meer? Voor meer informatie klik op onderstaande button.